Please select your page

У Скупштини АПВ обележен Међународни дан људских права и десетогодишњица усвајања одлуке о установљавању Покрајинског омбудсмана

ПАСТОР-МУСКИЊА2Покрајински омбудсман, Анико Мушкиња Хајнрих и председник Скупштине АП Војводине, Иштван Пастор обележили су данас заједничком конференцијом за медије у Скупштини АПВ Међународни дан људских права и десетогодишњицу усвајања покрајинске скупштинске одлуке о Покрајинском омбудсману.

Анико Мушкиња Хајнрих је у уводном обраћању представницима медија истакла да је Скупштина АП Војводине 2002. године донела одлуку о установљавању Покрајинског омбудсмана са чврстим опредељењем да се након демократских промена, у Војводини унапреди систем заштите људских права, а племенити идеали Универзалне декларације о људским правима што потпуније остваре.

„Да грађани све више рачунају на ову институцију потврђује једна једноставна чињеница – Покрајинском омбудсману се  сваке године обраћа све више грађана, притужујући се на рад неког од органа јавне управе,  са надом и вером да ће му Покрајински омбудсман помоћи у решавању проблема. То је чињеница која охрабрује, јер говори о томе да су грађани све више свесни значаја људских права и могућности њихове ефикасне заштите“ истакла је покрајинска омбудсманка.

Осврћући се на сам почетак рада Покрајинског омбудсмана, Анико Мушкиња Хајнрих је истакла да јачање ове институције и њене препознатљивости у друштву није био нимало лак посао. Упркос свим тешкоћама, према речима омбудсмана, за ових десет година, институција је прешла дуг пут - од потпуног непрепознавања до тога да јој се свакодневно обраћа на десетине грађана - лично, телефоном или путем интернета.

Говорећи о улози и ефикасности институције, омбудсман је посебно истакла питање сврсисходности постојања ове институције наводећи да се препоруке институције извршавају у 65 одсто случајева, што је, узимајући у обзир „старост“ ове институције и опште стање у друштву, веома висок просек, а готово један просеку у земљама ЕУ.

У завршном делу свог обраћања, покрајински омбудсман је свим грађанима и грађанкама Војводине честитала Међународни дан људских права и изразила захвалност Скупштини АПВ што је препознала значај институције омбудсмана и донела одлуку о њеном оснивању, као и представницима медија, који су били и остају један од главних „савезника“ Покрајинског омбудсмана у остваривању, заштити и унапређивању људских права.

Председник Скупштине АП Војводине, Иштван Пастор истакао је да је 2002. Године одлука о Покрајинском омбудсману поносно прихваћена у контексту остваривања аутономије Војводине, ширих овлашћења и изградњи институционалних капацитета.

„Институција Покрајинског омбудсмана је за ових десет година, по мом мишљењу, израсла у једну респектабилну институцију, иако се она често погрешно сматра институцијом која се искључиво бави заштитом мањинских права“ рекао је Пастор. Покрајински омбудсман, према речима председника скупштине, штити једну широку лепезу људских права, а својим годишњим извештајима даје слику стања војвођанског друштва и пута „редизајнирања“ људских права.

У завршном делу свог излагања, Пастор је истакао да Покрајински омбудсман даје велики допринос остваривању, заштити и унапређењу људских права путем истраживања у различитим областима и вредним документима који су од значаја за промовисање највиших друштвених вредности.