Please select your page

Саветовање о правима лица приликом полицијског задржавања

2012 007Представници Националног превентивног механизма (НПМ) и стручњаци са Криминалистичко полицијске академије јуче су у Београду одржали саветовање о правима лица којима је одређено полицијско задржавање. Институцију Покрајинског омбудсмана представљао је заменик покрајинског омбудсмана Стеван Арамбашић који је говорио о забрани тортуре, нечовечног и понижавајућег поступања према лицима којима је одређено полицијско задржавање.

 

Саветовање је организовано након 40 контролних посета представника НПМ-а полицијским станицама у Србији од фебруара до новембра ове године са циљем да чланови и чланице НПМ-а размене искуства са Министарством унутрашњих послова Републике Србије, односно Дирекцијом полиције. Наиме, посете полицијским станицама показале су да велики број њих нема адекватне услове за полицијско задржавање, што може довести до нечовечног и понижавајућег поступања према задржаним лицима.

НПМ чине представници Заштитника грађана Републике Србије, Покрајинског омбудсмана и организација цивилног друштва. Овај механизам установљен је у августу 2011. године, а циљ најављених посета је да се превентивно делује на спречавање тортуре и других нечовечних и нехуманих поступака у односу на лица лишена слободе.