Please select your page

Посета Дому за децу и омладину у Сомбору

Заменица Коридћ и директорка Дома г-ђа СтарчевићЗаменица покрајинског омбудсмана за заштиту права детета Марија Кордић је јуче са сарадницама обишла дом за децу и омладину „Мирослав Мика Антић” у Сомбору. Посета овом дому једна је од редовних активности у области заштите права детета током које институција Покрајинског омбудсмана стиче увид у услове живота деце и омладине смештене у установама социјалне заштите.

Заменица Кордић је и овом приликом са децом, запосленима у дому и директорком Надом Царигиет Старчевић разговарала о условима и околностима њиховог живота и рада у овом дому у ком најбројнију узрасну групу чине деца од 11-14 година.

Објекти сомборског дома су недавно реновирани, као и његово непосредно спољашње окружење. Тренутно у дому борави нешто више деце од прописаног броја, али ова чињеница не утиче на квалитет његових услуга и смештаја, а што су у разговору потврдили и сами штићеници/е.

Сарадња дома са полицијом је од стране запослених оцењена као одлична, док у сарадњи са установама социјалне и здравствене постоје извесни проблеми, а који се, у зависности од конкретног питања, најчешће правовремено и успешно решавају. Највећи проблем тренутно је то што у Сомбору нема дечјег психијатра, а међу децом у домовима, нарочито оном која су уз тешку социјалну ситуацију у породици доживела и насиље у породици, појава поремећаја у понашању је у порасту. Сличан проблем имају и други домови у Војводини, из којих се деца и млади такође упућују на лечење у Нови Сад, а о чему ће Покрајински омбудсман известити и надлежне покрајинске секретаријате и републичка министарства.