Please select your page

Одржана конференција у вези са заштитом права особа са менталним сметњама

Октобар2012ОсобеСаСм1Јуче је у Палати Србије одржана конференција „Заштита права особа са менталним сметњама које су смештене у стационарне установе". Конференцију је отворила проф. др Славица Ђукић Дејановић, министарка здравља, а о активностима Националног механизма за превенцију тортуре (НПМ-а) у овим установама говорио је заменик покрајинског омбудсмана Стеван Арамбашић.

Министарка је истакла да ће заштита права особа са менталним сметњама бити један од приоритета рада Министарства здравља у наредном периоду и да ће томе допринети и усвајање Закона о заштити особа са менталним сметњама.

Министарка је оценила да би целокупно друштво требало да помогне и допринесе да особе са менталним сметњама имају адекватну заштиту и третман и да је неопходно "направити кораке и на појединачном и на општем плану".
Проф. др Ђукић Дејановић је навела и примере из извештаја Националног превентивног механизма и рекла да је недопустиво да домови здравља одбијају да изврше лабораторијске анализе за ове кориснике, јер не могу од РФЗО да наплате средства, или да дете оболело од ХИВ-а лежи у изолацији без адекватне стимулације.
"Овакве примере из праксе ћемо дефинитивно морати да решавамо интерсекторски и системски, јер овде није реч ни само о здравственој, нити само о социјалној заштити", рекла је министарка здравља.
Проф. др Ђукић Дејановић је навела да би у наредном периоду требало да се омогуће бољи услови за особе са менталним сметњама указујући да, на пример, у затворским установама нема адекватног стручног надзора.
Државни секретар Министарства здравља, др Периша Симоновић изложио је стратегију заштите менталног здравља у Србији.
Октобар2012ОсобеСаСм2Заштитник грађана Саша Јанковић указао је на значај решавања проблема са којима се суочавају људи са менталним сметњама, додајући да је канцеларија заштитника више пута наилазила на различите проблеме. Као један од примера навео је особе које су, како је казао, против своје воље боравиле у стационарним установама и да је примећено да ту предуго бораве.
В.Д шефа Мисије ОЕБС-а у Србији Пола Тиди рекла је да је та мисија спремна да пружи сву неопходну подршку у изради Закона о заштити особа с менталним сметњама и осталих релевантних закона.
Мисија ОЕБС-а у Србији и Заштитник грађана Републике Србије организовали су конференцију у циљу расправе о могућностима заштите права особа са менталним сметњама, са посебним акцентом на особе које су смештене у психијатријским и установама социјалног старања у Србији.
Извор: http://www.zdravlje.gov.rs/