Please select your page

Представљен извештај "Војвођански ученици о дискриминацији"

ИМГ 5696

Покрајински омбудсман је на данашњој конференцији за новинаре представио извештај о истраживању ове институције под називом Војвођански ученици о дискриминацији”.

Истраживање је спроведено крајем 2011. године и обухвата ставове готово 500 ученика из 12 војвођанских средњих школа. Извештај „Војвођански ученици о дискриминацији” настао је на основу истраживања спроведеног међу војвођанским сређњошколцима из национално мешовитих средина са циљем да се прикупе релевантни подаци о томе како ученици поимају дискриминацију, нарочито ону на националној, односно етничкој основи.

Говорећи о значају истраживања у раду институције Покрајинског омбудсмана, Анико Мушкиња Хајнрих, покрајинска омбудсманка, се осврнула на последњу седницу Скупштине АПВ на којој је разматран и Годишњи извештај ове институције за 2011. годину. „Покрајински посланици су, између осталог, запазили да је у 2011. години вршено више истраживања у односу на претходне године.  То је оцењено као позитивно јер се на тај начин не само стиче увид у рад органа управе, него се у оквиру надлежности институције прикупљају, обрађују и објављују подаци о стању у појединим специфичним областима људских права, а на основу њих се упућују и одговарајуће препоруке за унапређење њиховог остваривања и заштите,” истакла је покрајинска омбудсманка. 

„Већина испитаника испољава толерантне, друштвено прихватљиве ставове по питању дискриминације и толеранције према различитостима,” навео је аутор истраживања и виши стручни сарадник у Покрајинском омбудсману Оливер Мушкиња. Представљајући само истраживање, он је такође истакао да његови резултати, начелно узевши, нису толико негативни како се у почетку претпостављало. Војвођански средњошколци који живе у национално мешовитим срединама сматрају да у најзаступљеније облике дискриминације спадају она по националној, односно етничкој основи, затим дискриминација по основу језика или нагласка којим неко говори, као и дискриминација на основу сексуалне оријентације. Кључни проблеми утврђени овим истраживањем су изражена социјална дистанца између ученика различите националне, односно етничке припадности и непознавање службеног и/или доминантног језика средине у којој млади живе.

„Резултати који указују на стварни степен толеранције у овом истраживању су ипак забрињавајући,” навео је шеф кабинета Покрајинског омбудсмана и један од аутора истраживања Павел Домоњи. „Стога резултати овог истраживања нуде више питања него одговора и могу послужити као основа за покретање дебате о неким фундаменталним друштвеним питањима. Какво друштво желимо у будућности? Које вредности желимо да нам млади данас усвајају? Који модел мултикултурализма желимо у Војводини? Да ли нам је у том контексту матерњи и језик окружења само средство етничке идентификације или и комуникације?”

На резултате истраживања који говоре о томе шта војвођански средњошколци у свом окружењу сматрају пресудним за формирање (не)толерантних и дискриминаторских ставова међу младима осврнула се саветница у Покрајинском омбудсману Анкица Драгин. Око 65 посто испитаника сматра да на формирање њихових ставова утичу друштвена средина и породица. Исто толико их сматра да на њих не утичу медији, политика и вршњаци, а преко 85 посто сматра да школа и црква немају утицаја на формирање дискриминаторских ставова међу младима. „Ови подаци указују на то да средњошколци немају баш најјаснију слику о томе шта све чини њихово окружење, те какав је стварни утицај појединих друштвено актера, укључујући и медије,” закључила је аутрока дела извештаја о медијском извештавању о инцидентима међу младима у Темерину.

Извештај Покрајинског омбудсмана о резултатима истраживања „Војвођански ученици о дискриминацији” једна је од активности институције у области заштите права националних мањина, а његово штампање омогућила је Фондација за отоворено друштво.