Please select your page

Размотрен извештај Покрајинског омбудсмана за 2011. годину

слика изв скупстинаПокрајински посланици размотрили су јуче, у оквиру друге тачке дневног реда,  Извештај Покрајинског омбудсмана за 2011. годину. Уводно излагање о Извештају који „садржи информације о активностима Покрајинског омбудсмана, стању људских права и правној сигурности у Покрајини, као и делове о стању у области права националних мањина, права детета и равноправности полова",  дала је покрајинска омбудсманка Анико Мушкиња Хајнрих, која је  подсетила да је све што се односи на ову институцију уређено Статутом АП Војводине и Покрајинског скупштинском одлуком о покрајинском омбудсману.

Истакла је да извештај треба посматрати не само као извештај о раду Покрајинског омбудсмана, већ и као извештај о раду органа управе на територији Аутономне Покрајине Војводине, будући да Покрајински омбудсман посебно штити људска права и слободе од повреда учињених незаконитим, нецелисходним и  неефикасним поступањем органа градске, општинске и покрајинске управе и организација, установа и институција чији су оснивачи град, општина и Покрајина.

Покрајински омбудсман је током 2011. године формирао 1.237 предмета, што је за 371 предмет више него у 2010. години. И за 2011. годину је карактеристично да су у знатном броју случајева, повреде права грађана од стране органа управе отклоњене већ током саме истраге. Рокови у којима су органи били обавезни да се изјасне о наводима из представки већином су поштовани и прекорачени су у малом броју случајева, што указује на повећану одговорност према Омбудсману, што је потврда јачања угледа и ауторитета Покрајинског омбудсмана. Иако је током 2011. године органима управе упућено 75 мишљења и препорука, успех Покрајинског омбудсмана се не мери искључиво извршењем ових препорука.  

 

Извор: www.vojvodina.gov.rs