Please select your page

Трибина у Кикинди: Средњошколци о дискриминацији

Данас је у Културном центру у Кикинди одржана трибина под називом „Војвођански ученици о дискриминацији” на којој је представљен извештај о резултатима истраживања институције Покрајинског омбудсмана о дискриминацији међу средњошколцима у Војводини. 

О резултатима истраживања спроведеног крајем 2011. године у ком је учестововало готово 500 војвођанских средњошколаца говорили су аутори извештаја из Покрајинског омбудсмана.   Аутор истраживања и виши стручни сарадник у институцији Оливер Мушкиња навео је да његови резултати указују на то да војвођански средњошколци који живе у национално мешовитим срединама сматрају да у најзаступљеније облике дискриминације спадају она по националној, односно етничкој основи, затим дискриминација по основу језика или нагласка којим неко говори, као и дискриминација на основу сексуалне оријентације. Кључни проблеми утврђени овим истраживањем су изражена социјална дистанца између ученика различите националне, односно етничке припадности и непознавање службеног и/или доминантног језика средине у којој млади живе.

 

Павел Домоњи, шеф кабинета Покрајинског омбудсмана говорио је о дискриминацији и толеранцији као друштвеним појавама које утичући на појединце утичу и на ширу заједницу, а саветница Анкица Драгин је говорила о утицају медија на креирање ставова младих о различитостима у друштву.

Трибини су присуствовали представници локалне самоуправе, наставници, педагози и психолози из кикиндских средњих школа, као и представници ђачког парламента Гиманзије. Извештај Покрајинског омбудсмана о резултатима истраживања „Војвођански ученици о дискриминацији” једна је од активности институције у области заштите права националних мањина, а његово штампање омогућила је Фондација за отоворено друштво.