Please select your page

Представници Покрајинског омбудсмана учествовали у дебати „Толеранција и дискриминација”

Заменица покрајинског омбудсмана, Ева Вукашиновић, учествовала је јуче са сарадницима у дебати под називом „Толеранција и дискриминација” у организацији фондације Центар за демократију и Фридрих Еберт фондације одржаној у Београду.

У свом уводном излагању, један од оснивача и председника Центра за демократију, Драгољуб Мићуновић, нагласио је да уколико нисмо у стању да трпимо другог, нисмо у стању ни да направимо хумано друштво. Закључци који су донешени на овој дебати у којој су готово сви учесници активно учествовали и својим излагањима допринели конструктивној анализи теме дебате у знаку су те констатације.

У расправи је констатовано да се српско друштво поларизује између толеранције и дискриминације, а на питање шта је потребно учинити да би се такво стање променило у корист толеранције учесници у дебати су поменули низ ствари – добре законе, ваљане институције, одговорну политичку елиту, стварање политичког амбијента који људска права чини функционалним, а правду доступном, подучавање толеранцији, интеркултуралном дијалогу и вештини ненасилног решавања сукоба, критичку интелигенцију и јавност, те снагу личног примера.  Од земље из које се одлазило Србија ће, у мери у којој остварује привредни раст и омогућује просперитет, све више постајати земља у коју ће, у потрази за срећом, долазити људи из различитих делова света. То може продубити културолошке поделе, а ситуација је већ веома забрињавајућа о чему говоре бројни примери насиља, као и резултати истраживања које је Покрајински омбудсман реализовао, крајем прошле године, у 12 средњих школа у Војводини. Наиме, истраживањем је утврђено да  96 одсто испитаника у свакодневној комуникацији користи искључиво матерњи језик, што отежава њихову комуникацију са припадницима друге нације, повећава дистанцу међу њима и погодује разним „неспоразумима”. Ако друштво жели да начини мали, али вредан помак у правцу толеранције, онда би образовним системом требало подстицати припаднике већине да, поред енглеског и кинеског, уче и језике својих суграђана, а изменама програма припадницима појединих мањина олакшати учење језика већине.