Please select your page

Институција Покрајинског омбудсмана у Алибунару, Селеушу, Бачкој Паланци и Обровцу

Састанак са женама из Обровца и КарађорђеваЗаменица покрајинског омбудсмана за равноправност полова Даница Тодоров је током протекла два дана посетила Општине Алибунар и Бачка Паланка, као и Месне заједнице Селеуш и Обровац. Одржане су две трибине о надлежностима Покрајинског омбудсмана и родној равноправности з апредставнике и запослене у локалним самоуправама, јавним предузећима и институцијама, а уприличен је и пријем грађанки и грађана који су износили проблеме са којима се суочавају и поднели представке по којима ће Покрајински омбудсман поступати. У месним заједницама Селеуш и Обровац, као иу Бачкој Паланци одржани су састанци са чланицама локалних актива жена.

Жене у Селеушу, Бачкој Паланци, Обровцу и Карађорђеву имају слична животна искуства као и жене које живе на селу и у мањим градским срединама у Војводини. Упркос незапослености, сиромаштву и старењу становништва у селима због доласка младих у потрази за послом у граду, жене у сеоским активима и удружењима желе да доприносе квалитету живота своје локалне заједнице и организују различите културне, добротворне и образовне активности. Удаљеност од града огледа се не само у слабим саобраћајним везама, него и у недостатку информација због чега сеоско становништво не учествује у одлучивању о важним животним и комуналним питањима. Жене у Обровцу и Карађорђеву указале су и на то да им недостају информације у вези са конкурсима за женске организације, као и обуке у вези са писањем пројеката. Женама на селу потребно је и додатно знање у вези са пласирањем сопствених производа на тржишту, као и повезивања са другим сличним организацијама ради размене искустава и успостављања сарадње.

Трибина у АлибунаруПосетама Општинама Алибунар и Бачка Паланка завршен је циклус активности у 15 војвођанских општина које је институција Покрајинског омбудсмана реализовала у оквиру пројекта који подржава Агенција УН за родну равноправност и оснаживање жена (УН Wомен). Један од основних циљева овог пројекта је да се разговорима са представницима локалне самоуправе, општинских јавних предузећа и установа као и са женама у локалним активима жена и удружењима грађана, повећа степен свести јавности о кршењу права и дискриминацији на основу пола, брачног и породичног статуса и укаже на могућности заштите жена, посредством институције Покрајинског омбудсмана.