Please select your page

НАЈАВА: Трибина у Кикинди

средњошколци о Дискриминацији

дискриминација насловна в002-2Трибина „Војвођански ученици о дискриминацији” у организацији Покрајинског омбудсмана и Културног центра Кикинда одржаће се у петак, 28. септембра 2012. године са почетком у 11 часова у сали бр. 9 Културног центра у Кикинди (Трг српских добровољаца 23).

На трибини ће бити представљен извештај о резултатима истраживања Покрајинског омбудсмана спроведеног међу војвођанским сређњошколцима из национално мешовитих средина, а са циљем да се прикупе релевантни подаци о томе како ученици поимају дискриминацију, нарочито ону на националној, односно етничкој основи.

О резултатима истраживања спроведеног крајем 2011. године у ком је учестововало готово 500 војвођанских средњошколаца говориће аутори извештаја из институције Покрајинског омбудсмана: Оливер Мушкиња, аутор истаживања,  као и аутори прилога обухваћених овим извештајем Павел Домоњи и Анкица Драгин.

Неки од резултата истраживања указују на то да војвођански средњошколци који живе у национално мешовитим срединама сматрају да у најзаступљеније облике дискриминације спадају она по националној, односно етничкој основи, затим дискриминација по основу језика или нагласка којим неко говори, као и дискриминација на основу сексуалне оријентације. Кључни проблеми утврђени овим истраживањем су изражена социјална дистанца између ученика различите националне, односно етничке припадности и непознавање службеног и/или доминантног језика средине у којој млади живе.

Извештај Покрајинског омбудсмана о резултатима истраживања „Војвођански ученици о дискриминацији” једна је од активности институције у области заштите права националних мањина, а његово штампање омогућила је Фондација за отоворено друштво.