Please select your page

Институција Покрајинског омбудсмана у Тителу и Шајкашу

19.09.12 Тител и Сајкас 001 сајт 1Заменица покрајинског омбудсмана за равноправност полова Даница Тодоров јуче је са својим сарадницама посетила Општину Тител и Месну заједницу Шајкаш. Посета институције Покрајинског омбудсмана је организована у оквиру пројекта који подржава Агенција УН за родну равноправност и оснаживање жена (УН Wомен). Један од основних циљева овог пројекта је да се трибинама за представнике локалне самоуправе, општинских јавних предузећа и установа као и разговорима са женама у локалним активима жена и удружењима грађана, повећа степен свести јавности о кршењу права и дискриминацији на основу пола, брачног и породичног статуса и укаже на могућности заштите жена.

Након трибине о надлежностима Покрајинског омбудсмана и родној равноправности у Тителу је уприличен и пријем грађана и грађанки. Потом је у Шајкашу одржан састанак са чланицама актива жена у овој месној заједници. Осим немаштине, велики проблем у овом и околним местима представља незапосленост и старење становништва. Иако се налази у близини Новог Сада, ово село је додатно скрајнуто чињеницом да има лоше саобраћајне везе са градом јер аутопревозници заобилазе мала места. 

19.09.12 Тител и Сајкас 030 сајт 2Жене у Шајкашу се баве рукотворинама, културним и добротворним радом у месту, баш као и жене у другим сеоским срединама у Војводини. Стога не чуди да су њихови изазови у вези са животом и радом у малој средини слични. Осим што немају адекватне, односно сопствене просторије у којима би на креативнији и јавности пријемчивији начин представиле своје активности, женама које живе у срединама попут Шајкаша тешко су доступни извори информација у вези са конкурсима за женске организације, као и обуке у вези са писањем пројеката и конкурисањем на њих, пласирањем сопствених производа на тржишту, као и повезивања са другим сличним организацијама у циљу размене искустава и успостављања сарадње.