Please select your page

Партиципација деце у доношењу одлука на локалном нивоу

Данас је у Скупштини АПВ одржан скуп о партиципацији деце и младих у Србији под називом „Од права да говориш до права да те чују!”. Скуп је организовао Покрајински завод за социјалну заштиту, а на отварању су се присутнима обратили покрајинска омбудсманка Анико Мушкиња Хајнрих, директорка Покрајинског завода Рада Митровић и члан Координационог одбора Мреже организација за децу Србије Саша Дујин.

Данашњи скуп уприличен је како би се на њему представили резултати истраживања о партиципацији деце на локалном нивоу у Србији „Учешће деце и младих у доношењу одлука у локалним самоуправама у Србији”. Ово истраживање, које је обухватило преко 2.000 младих и представника локалних заједница у 20 општина у Србији, спровела је Мрежа организација за децу Србије у партнерству са УНИЦЕФ-ом. Циљ истраживања био је да се утврди актуелно стање у области укључивања деце и младих у процесе доношења одлука, као и да се на основу резултата истраживања формулишу препоруке за повећање дечје партиципације у локалним заједницама.

Истичући значај укључивања деце у доношење одлука које се односе на њихова права, покрајинска омбудманка Анико Мушкиња Хајнрих је указала и на вишеструко корисне ефекте дечје партиципације. Осим што изношење сопственог мишљења при одлучивању о сопственој добробити представља основно људско право, уважавање мишљења деце доприноси и ефикаснијој заштити њихових права. Учешћем деце у одлучивању о питањима која их се непосредно тичу обезбеђује се доношење бољих решења како за децу, тако и за ширу заједницу, а деца се уједно укључују и у један демократичан процес у заједници.

„Иако постоје одређени облици партиципације који указују на позитивне помаке у овој области, попут школских парламената или омладинских центара, степен партиципације међу децом и младима у Србији је још увек недопустиво низак. Често се такви механизми не користе сврсисходно, а утицај деце и младих у оквиру таквих механизама при доношењу истински важних одлука је веома мали,” закључила је покрајинска омбудсманка.

Млади из невладиних организација, омладинских група и канцеларија за младе из Бачке Паланке, Новог Сада и Темерина говорили су о примерима добре праксе у локалним самоуправама у АП Војводини, а о искуствима Покрајинског омбудсмана у области партиципације деце и младих говорила је виша стручна сарадница за права детета у овој институцији Сања Риста Попић.

Резултати истраживања „Учешће деце и младих у доношењу одлука у локалним самоуправама у Србији” указују на то да локална самоуправа и млади у локалним заједницама имају потпуно различито, ако не и супротно поимање стварног и пожељног степена и могућности партиципације деце и младих у одлучивању о питањима која се тичу њихових права и интересовања. Док 97 одсто представника локалне заједнице сматра да млади имају могућности утицаја на одлучивање у њој, чак 86 одсто анкетираних младих тврди да никада није било укљученоу равноправно доношење одлука са представницима власти, а 79% да никада нису присуствовали састанцима са представницима општине. Иако чак 68 одсто младих тврди да никада није присуствовало консултацијама са доносиоцима одлука на локалном нивоу, а 53 одсто њих да никада није присуствовало састанцима са представницима школе, 63 одсто анкетираних представника локалне заједнице трвди да у њиховим срединама постоје механизми за ангажовање младих. Млади мисле да њихово учешће, ако га уопште има, није суштинско, односно да се њима манипулише и да одраслима служе као декорација за њихове циљеве. Млади представнике локалне самоуправе такође оцењују као најмање заинтересоване за њихово мишљење.

Препоруке истраживања упућене су како локалним самоуправама, тако и осталим надлежним институцијама и установама, као и организацијама цивилног друштва и јавности. Суштина препорука је то да глас деце и младих као специфичне друштвене групе мора да се чује и уважава у телима локалне самоуправе и то на што непосреднији начин. Успостваљање двосмерне комуникације и разговори о питањима од значаја за најбољи интерес деце и младих први су корак на том путу.