Please select your page

Потребна стручност и искуство

Покрајински омбудсман испитивао је рад општинских односно градских већа као другостепених органа и утврдио да у њиховом поступању има неправилности. Свим јединицама локалне самоуправе у АП Војводини упутио мишљење у којем се указује на то да је у поступцима решавања у управним стварима из њихове надлежности потребно пословником о раду општинског/градског већа и општим актом о организацији и систематизацији да се одреди радно место извршиоца који ће обављати послове припреме предлога и израде нацрта решења које доноси општинско/градско веће приликом решавања у управном поступку у другом степену.

Поступајући по представкама грађана, Покрајински омбудсман је на основу притужби на рад општинских, односно градских већа као другостепених органа, проценио да је могуће да у вршењу дела законских овлашћења општинских већа постоје неправилности, нарочито у случајевима када у управном поступку у другом степену решавају о правима и обавезама грађана, предузећа и установа и других организација у управним стварима из надлежности општине.

Иако према Закону о локалној самоуправи општинско/градско веће поред председника општине представља извршни орган општине, овим законом није прописана обавеза нити могућност формирања пратећих служби овог органа, што доводи у питање вршење свих његових надлежности у складу са законом. Наиме, начин на који се бирају чланови општинског већа не подразумева да они имају степен и врсту образовања неопходне за вођење управног поступка и одлучивање.

Надлежности, и поступак вршења надлежности општинских/градских већа, уређени су Законом о локалној самоуправи, Законом о општем управном поступку и Законом о државној управи.

Законом о локалној самоуправи прописано је да општинско веће поред осталих надлежности врши надзор над радом општинске управе, поништава или укида акте општинске управе који нису у сагласности са законом, статутом и другим општим актом или одлуком које доноси скупштина општине и решава у управном поступку у другом степену о правима и обавезама грађана, предузећа и установа и других организација у управним стварима из надлежности општине. Председник општине представља општинско веће, сазива и води његове седнице. Општинско веће може да одлучује ако седници присуствује већина од укупног броја његових чланова већином гласова присутних чланова. Дакле, општинско веће је колегијални орган.

Што се тиче надлежности општинског већа у управним стварима  примењују се одредбе Закона о општем управном поступку којима је прописано да се, кад у поступку решава колегијални орган, о већању и гласању саставља посебан записник у који се уписује, поред података о личном саставу колегијалног органа, означење предмета о коме се ради и кратак садржај онога што је решено, као и издвојена мишљења, ако их је било. Записник потписују лице које председава и записничар. Закон дозвољава и могућност да се у случају када је у поступку по жалби одлучено једногласно, само стави забелешка на спис.

Закон о државној управи прописује услове које државни службеник треба да испуњава да би могао да ради на пословима државне управе. Ове услове треба да испуњава и запослени код носиоца јавног овлашћења који је овлашћен да води управни поступак и одлучује у управном поступку. Основни услов је  положен државни стручни испит. Поред тога, за вођење управног поступка и одлучивање о правима и обавезама физичких и правних лица може бити овлашћен само службеник који има стечено високо образовање другог степена, односно завршене мастер академске студије или високо образовање стечено у складу са прописима који су важили до ступања на снагу Закона о високом образовању и које је законом изједначено са академским називом мастер.

Имајући у виду овлашћење да прикупља информације о примени закона и других прописа из области људских права и да поступа и по сопственој иницијативи на основу сазнања и других извора, са циљем да се испита да ли у раду општинских, односно градских већа има неправилности, Покрајински омбудсман сачинио је упитник и доставио га на адресу свих градских и осам општинских већа на територији Аутономне покрајине Војводине.

На основу достављених информација утврђено је да у складу са законом, у свим испитаним јединицама локалне самоуправе седнице општинских/градских већа сазива и води председник општине/градоначелник, а општинско/градско веће одлучује већином гласова присутних чланова уколико седници присуствује већина од укупног броја чланова. У поступку решавања општинских/градских већа у управном поступку у другом степену о правима и обавезама грађана, предузећа и установа и других организација у управним стварима из надлежности општине/града не саставља се  посебан записник о већању и гласању, али се у записник који се води о седници општинског/градског већа уписују подаци прописани Законом о општем управном поступку.

Спровођење радњи у другостепеном поступку и припрему предлога решења које доноси општинско/градско веће обављају:

-          у две јединице локалне самоуправе запослени у посебним службама извршних органа (градоначелника и градског већа) ;

-          у једној јединици локалне самоуправе секретар службе извршних органа (председника општине и општинског већа);

-          у две јединице локалне самоуправе запослени у посебним организационим јединицама у оквиру општинске/градске управе;

-          у девет јединица локалне самоуправе запослени у општинској/градској управи.

Анализом добијених информација Покрајински омбудсман је заклључио да сва општинска/градска већа испитаних јединица локалне самоуправе врше надлежности из члана 46 тач. 1, 4 и 5  Закона о локалној самоуправи. О свом раду воде записник који садржи све податке прописане чланом 69 став 2 Закона о локалној самоуправи.

Што се тиче испуњености услова из члана 84 Закона о државној управи Покрајински омбудсман је мишљења да се у вршењу надлежности општинског/градског већа закон поштује само у три јединице локалне самоуправе. У осталим јединицама локалне самоуправе спровођење радњи у другостепеном управном поступку и припрему предлога решења у поступку по жалбама изјављеним на решење и закључке првостепених органа о којима одлучује општинско/градско веће врше запослени у општинској урави, па се подразумева да су то најчешће они који су непосредно или посредно, учествовали и у првостепеном поступку. Са циљем да се у вршењу надлежности општинских/градских већа из члана 46 тачака 4 и 5  Закона о локалној самоуправи обезбеди испуњеност услова из члана 84 Закона о државној управи

Покрајински омбудсман је мишљења да је потребно, у јединицама локалне самоуправе у којима то није учињено, пословником о раду општинског/градског већа и општим актом о организацији и систематизацији да се одреди радно место извршиоца који ће обављати послове припреме предлога и израде нацрта решења које доноси општинско/градско веће приликом решавања у управном поступку у другом степену о правима и обавезама грађана, предузећа и установа и других организација у управним стварима из надлежности општине. Потребно је да запослено лице на овом радном месту испуњава услове из члана 84 Закона о државној управи, што значи да је потребно да има:

- стечено високо образовање другог степена, односно завршене мастер академске студије или високо образовање стечено у складу са прописима који су важили до ступања на снагу Закона о високом образовању и које је законом изједначено са академским називом мастер из области правних наука и да има положен државни стручни испит, према закону којим се уређује положај државних службеника;

- положен државни стручни испит;

- одговарајуће радно искуство.

У сваком конкретном случају треба да се води рачуна о томе да запослено лице на овом радном месту није као службено лице учествовало у вођењу поступка или у доношењу решења у првостепеном поступку.

У оквиру надлежности Покрајинског омбудсман да прикупља информације о примени закона и обвештава надлежне органе и ширу јавност, ово саопштење се доставља и свим јединицама локалне самоуправе.