Please select your page

Представници Покрајинског омбудсмана на конференцији "Влашко питање у Србији: људско-правни и политички аспект"

Конференцијом Влашко питање у Србији: људско-правни и политички аспект, Центар за развој цивилног друштва из Зрењанина привео је крају пројекат Мултикултурализам у Србији није мртав. Пројекат је посвећен што потпунијем остваривању права припадника влашке националне мањине и то кроз примену примера добре праксе неколико војвођанских националних савета (мађарског, словачког, хрватског, румунског и русинског). У раду конференције која је, од 3 до 5 септембра, одржана у Бору учествовале су и Анико Мушкиња Хајнрих, покрајинска омбудсманка и Ева Вукашиновић, заменица Покрајинског омбудсмана за заштиту права националних мањина.

Учеснике конфренеције, чланове Влашког националног савета и влашких културних удружења, Анико Мушкиња Хајнрих је упознала са улогом и задацима Покрајинског омбудсмана, као и са резултатима истраживања која је, у два наврата, организовао Покрајински омбудсман - прво истраживање реализовано је прошле године са циљем да се утврди квалитет сарадње националних савета и јединица локалне самоуправе, односно учешће националних савета у одлучивању у сфери културе и образовања, а друго током ове године.

За потребе другог истраживања Покрајински омбудсман је конструисао одговарајући упитник који је проследио свим националним саветима како би утврдио да ли су национални савети препознали своје надлежности, у којим областима су најактивнији и са којим се проблемима сусрећу у свом раду. Треба истаћи да је упитник упућен и влашком националном савету, али да управа савета није нашла за сходно да на њега и одговори. Анализирајући добијене податке Покрајински омбудсман је закључио да национални савети нису у пуној мери искористили своје надлежности и овлашћења и да надлежни органи једног броја јединица локалних самоуправа на различите начине онемогућавају националне савете да врше своја овлашћења.

Своје излагање о преносу оснивачких права на националне савете, са посебним освртом на својинско правни аспект, Ева Вукашиновић је илустровала примерима из праксе Покрајинског омбудсмана.  Наводећи примере представки словачког, мађарског и чешког националног савета, заменица Покрајинског омбудсмана је упозорила на неоправдано пасивно држање надлежних органа у погледу одлучивања о иницијативи за пренос оснивачких права. Као посебно интересантан случај Вукашиновић је навела пример уговора о преносу  дела оснивачких права установе културе на национални савет којим се уговара пренос и 50 одсто оснивачког капитала установе. По мишљењу Покрајинског омбудсмана није, на основу закона о националним саветима националних мањина, могућ пренос дела основног капитала установе. Закон, како је нагласила Ева Вукашиновић, прописује пренос оснивачких права, а она се не могу поистоветити са имовинским правима, односно са управљањем и располагањем основним капиталом установе.

Током девет месеци колико је трајао пројекат ЦРЦД, организовани су семинари и тренинзи за чланове влашког националног савета и активисте културних удружења, као и студијска посета припадника влашке  мањине војвођанским мањинским институцијама.

На конференцији су, поред представника Покрајинског омбудсмана, учествовали и представници Заштитника грађана, Поверенице за заштиту равноправности, Управе за људска и мањинска права, Мисије ОЕБС-а, Фонда за отворено друштво и амбасада заинтересованих земаља.