Please select your page

Посета центрима за лечење болести зависности у Ченеју и Бачком Петровом Селу

Заменик покрајинског омбудсмана са сарадницима јуче је посетио центре за психо-социјалну рехабилитацију и ресоцијализацију оболелих од болести зависности у Ченеју и Бачком Петровом Селу. Посета овим центрима није била планирана у оквиру редовних активности Националног механизма за превенцију тортуре (НПМ-а) током 2012. године, али је она ипак реализована због недавних догађаја у једном другом центру који се бави сличним активностима.

Поменути центри су део пројекта „Земља живих” који Епархија Бачка Српске православне цркве спроводи на седам локација. Седиште овог пројекта је у манастиру у Ковиљу и он подразумева посебан програм рехабилитације и социјализације бивших зависника путем њиховог окупљања у заједнице за самопомоћ. Сваком заједницом руководе свештена лица и цивили ангажовани на пројекту, док свакодневне програмске активности у свакој од њих спроводе сами штићеници и штићенице. Заједницу на Ченеју чине мушкарци који живе на једном салашу, док је женска заједница у Бачком Петровом Селу део тамошњег манастира.

 

Обе заједнице имају по двадесетак штићеника, односно штићеница који у њима бораве добровољно. Штићеници и штићенице ова два центра имају од деветнаест до педесетак година и сви су пре доласка у заједницу више година, па и деценија, били тешки зависници који су имали озбиљних проблема да се уклопе у друштво. Неки од њих су раније већ били и на другим програмима одвикавања који нису уродили плодом. Њихове свакодневне активности обухватају пољопривредне радове у воћњаку и башти, узгој домаћих животиња, уређивање дворишта, дуборез и иконописање, као и одржавање просторија у којима бораве и кување. Психотерапија се одвија по посебно осмишљеном програму, а о њиховом здравственом стању старају се лекари најближег дома здравља са којим заједница има потписан уговор.

03.09.12-Ценеј-и-БПС-077-сајт-2

Штићеници и штићенице ова два центра наводе да су задовољни својим боравком у њима, да се осећају прихваћенима у заједници и да су задовољни организацијом живота у њој. Имања на којима се центри налазе су потпуно отворена, а кретање њихових становника и становница није ни на који начин ограничено. Све особе које у њима бораве поседују личне исправе, а контакт са породицом и спољним светом омогућен им је у складу са правилима програма. Нико од њих нема никаквих примедби на услове живота у заједници, на особље или остале штићенике и штићенице, а највише их брине то да ли ће умети да се снађу у свакодневном животу након што заврше свој боравак у заједници.

НПМ чине представници Заштитника грађана Републике Србије, Покрајинског омбудсмана и организација цивилног друштва. Институцију Покрајинског омбудсмана у НПМ-у заступа заменик покрајинског омбудсмана за опште надлежности Стеван Арамбашић са сарадницама, а ова посета имала је за цилј превенцију тортуре и других сурових, нелјудских, понижавајућих казни и поступака у установама затвореног типа које су део државног система социјалне и здравствене заштите, али и центрима и другим врстама ових активности које нису део тог система, попут центара у Ченеју и Бачком Петровом Селу. Приликом посете овим центрима нису уочени елементи суровог, нељудског или понижавајућег поступања, а извештај о овој посети биће објавлјен у оквиру збирног извештаја НПМ-а за 2012. годину.