Please select your page

Нико грађане неће подсетити на то да је њихов дуг застарео

Поступајући по представкама које су усмерене на рад јавних предузећа и предузећа којима је поверено вршење комуналних делатности, Покрајински омбудсман често се сусреће са питањима грађана у вези са застарелошћу потраживања.

Законом о облигационим односима прописано је да поједина потраживања застаревају после годину дана. У таква потраживања спадају накнаде за испоручену електричну и топлотну енергију, плин, воду, димничарске услуге и одржавање чистоће, кад је испорука, односно услуга, извршена за потребе домаћинства. Једногодишњи је и рок застарелости потраживања РТВ претплате  за употребу радио или телевизијског пријемника.

Наступање застарелости потраживања значи да ће предлог за извршење, односно захтев повериоца за принудну наплату бити одбијен, али само под условом да дужник истакне приговор застарелости. Ако дужник истакне приговор застаре, а поверилац га је тужио ради наплате потраживања, онда ће таква тужба бити одбијена. У супротном, тужба ће бити усвојена, потраживање пресудом потврђено, а дуг принудно наплаћен.

Законом о извршењу и обезбеђењу предвиђен је посебан и поједностављен поступак за намирење потраживања по основу комуналних и сличних услуга. Овим законом прописано је да о предлогу за извршење новчаног потраживања не одлучује суд, већ извршитељи које министар именује за подручје основног и привредног суда. Закључак извршитеља доставља се извршном дужнику, који има право да у року од пет дана изјави приговор на закључак. Један од разлога због којих се може изјавити приговор јесте застарелост потраживања. Поступак по приговору спроводи се пред судом.

Особеност института застарелости јесте да његова примена захтева пажњу дужника и предузимање одређених радњи (истицање приговора), што значи да сам дужник мора да води рачуна о роковима застарелости потраживања. Странка у поступку,  не може да очекује да буде упозорена на застарелост потраживања, јер је на то неће упозорити ни суд, ни извршитељи. Грађани морају знати да наплата застарелог дуга није противзаконита, нити противуставна и да само од дужника зависи да ли ће суд такву наплату дозволити принудним путем или не.

Што се тиче накнада за комуналне услуге, важно је да је Законом о облигационим односима регулисан ред урачунавања потраживања. Када између истих лица постоји више истородних обавеза, а оно што дужник испуни није довољно да би се могле намирити све, онда се те обавезе намирују оним редом који је дужник приликом последњег испуњења одредио. Кад нема дужникове изјаве о урачунавању, обавезе се намирују хронолошки, односно редом како је која доспела за испуњење.

Уколико се уплата не врши путем рачуна који је уједно и уплатница, него попуњавањем налога за уплату, неопходно је да корисник комуналне услуге приликом измирења рачуна на налогу недвосмислено означи за који период је уплату намењена. У супротном, уплата ће се обрачунати за најстарији дуг истог дужника. Примера ради, ако корисник услуге на уплатници наведе да је уплата намењена за август 2012. године (сврха уплате: рачун за август 2012), комунално предузеће је обавезно да ту уплату обрачуна за тај месец, а примерак уплатнице је доказ о томе да је обавеза корисника услуге за тај месец измирена. Уколико се на уплатници не наведе за који месец је уплата намењена, комунално предузеће ће уплату обрачунавати за дуг корисника који је по његовој евиденцији евидентиран као најстарији, примера ради децембар 2011.

Покрајински омбудсман о горњем обавештава грађане у складу са Покрајинском скупштинском одлуком о Покрајинском омбудсману, а у циљу унапређења заштите људских права.