Please select your page

Заокружена анализа проблема у остваривању мањинске самоуправе

нсм-II

Након што је Покрајински омбудсман 2011. године спровео први део истраживања о раду националних савета националних мањина на основу информација прикупљених од стране јединица локалне самоуправе, анализа остваривања мањинске самоуправе заокружена је анализом прикупљених података од стране националних савета националних мањина.

Друга фаза истраживања реализована је током 2012. године обраћањем националним саветима ради стицања детаљног увида у степен примене Закона о националним саветима националних мањина, препознавања надлежности од стране националних савета, као и законских права и обавеза. Анализиране су и активности националних савета, проблеми са којима се сусрећу у вршењу својих надлежности, са посебним освртом на узроке идентификованих проблема.

Упитник посебно конструисан за ово истраживање послат је на адресе 19 националних савета који су регистровани при Министарству за људска и мањинска права, државну управу и локалну самоуправу. Шест националних савета није доставило одговоре на достављен упитник, те је узорак чинило 13 националних савета националних мањина са седиштем на територији АП Војводине.

Како би истраживање било комплетно и имало практичну сврху како у даљем унапређивању рада националних савета националних мањина, тако и у остваривању права припадника националних мањина, кључни део извештаја чине закључци формулисани у виду начелних и конкретних препорука. Начелне препоруке усмерене су у правцу одрживог смањивања језичке баријере између припадника различитих националних заједница, пре свега у области учења српског језика, и према стварању адекватних услова за упознавање међусобне различитости. Када је реч о конкретним препорукама оне се односе на  препознавање обавеза јединица локалних самоуправа које проистичу из Закона, на међусобну сарадњу националних савета у циљу размењивања искустава и заједничког наступа пред надлежним државним органима,  упознавање припадника националних мањина са својим правима, елиминацију страначког утицаја на рад националних савета, као и обезбеђивање свих неопходних услова за слободно, независно и објективно информисање не језику припадника националних мањина.

Истраживање је доступно овде.