Please select your page

Саопштење: Надежни органи обезбедили смештај Ромима расељеним из Белвила у Нови Сад

Након што је 26. априла ове године са представницима Центра за социјални рад Нови Сад дочекала две ромске породице расељене из београдског насеља Белвил, институција Покрајинског омбудсмана је наставила да прати поступање надлежних органа Града Новог Сада у вези са обезбеђивањем социјалне заштите и сигурности за ове породице.

Једна породица је на сопствено инсистирање по доласку из Београда смештена у своју неусловну кућу у новосадском насељу Велики Рит. Тој породици, чији су одрасли чланови корисници новчане социјалне помоћи у Новом Саду, су Град Београд и Град Нови Сад приликом њиховог пресељења обезбедили и једнократну материјалну помоћ, а Центар за социјални рад Града Новог Сада им помаже и у реновирању неусловне куће у којој сада живе.

Друга породица, која је неко време пребивала у контејнеру за привремени смештај у Новом Саду, пресељена је у намештен стан у Жабљу. Трошкове становања породице сноси Општина Жабаљ. Уз једнократну помоћ Града Београда и Новог Сада, жабаљски Центар за социјални рад је члановима ове породице пружио помоћ у прикупљању документације за оставаривање права у области социјалне, здравствене и дечије заштите.

Покрајински омбудсман ће у оквиру својих надлежности и даље пратити рад надлежних центара за социјални рад са ове две породице.