Please select your page

Подићи свест о правима ЛГБТ популације

лгбт

Саопштење поводом 27. јуна, Међународног дана поноса

Међународни дан поноса који се широм света обележава 27. јуна сваке године, прилика је да се укаже пажња јавности на степен заштите, унапређења и остваривања права ЛГБТ популације у Србији, као и на основне проблеме са којима се ова популација сусреће. Покрајински омбудсман активно се бави заштитом људских права ЛГБТ особа, како на основу директног обраћања грађана и грађанки овој институцији, тако и активностима које могу допринети подизању свести о правима ЛГБТ популације, а уједно смањивању и елиминацији хомофобије и трансфобије.

Србија је земља која у области дискриминације особа другачије сексуалне оријентације и родног идентитета спада у средње толерантне земље, што је показало истраживање европске организације ИЛГА која се бави заштитом права ових особа. Због оваквих резултата и присутних хомофобичних и трансфобичних изјава у јавности, Савет Европе ће подржати активности на изради одговарајућих стратегија за борбу против дискриминације, као и акције којима ће се у јавности, структурама доношења одлука, подићи ниво свети о потреби сузбијања и доношења мера којима се онемогућује дискриминација на основу сексуалне оријентације и родног идентитета.

Резултати последњег истраживања Покрајинског омбудсмана спроведеног међу средњошколцима у Војводини о ставовима о дискриминацији показали су да млади највише предрасуда имају управо према особама другачије сексуалне оријентације и родног идентитета,  а тај облик дискриминације уједно виде и као најприсутнији у Србији. Како би се прикупило што више релевантних информација и на основу њих начиниле стратегије деловања ка ефикаснијој заштити права ЛГБТ популације, планирано је спровођење истраживања о ставовима студената Универзитета у Новом Саду о дискриминацији на основу сексуалне оријентације и родног идентитета. Ово истраживање, кампању која ће уследити након истраживања, као и препоруке Савета Европе заједнички ће спровести Завод за равноправност полова и Покрајински омбудсман у сарадњи са невладиним организацијама: НЛО из Новог Сада, „Лабрис“ и „Гаyтен ЛГБТ“ из Београда.

Треба истаћи да извештаји и истраживања различитих институција и организација о стању људских права у Србији показују да су права ЛГБТ популације веома угрожена, те је потребно да сви друштвени актери, посебно надлежни државни органи, одлучно стану у одбрану људских права ЛГБТ популације и стану на пут свим облицима хомофобије и трансфобије.