Please select your page

Међународни дан подршке жртвама тортуре

дан-подрске-зртвама-тортуре

Међународни дан подршке жртвама тортуре обележава се 26. јуна двоструким поводом. Тог дана 1945. године потписана је Повеља Уједињених нација, први документ ове међународне организације који државе чланице обавезује на поштовање и промовисање људских права. Конвенција УН против тортуре усвојена је такође на овај дан, али више од тридесет година касније, 1987. године. Као један од тематских међународних дана у календару УН 26. јун се широм света обележава од 1998. године, на захтев Данске, у којој се налази седиште Међународног савета за рехабилитацију жртава тортуре. 

Република Србија је ратификовала Опциони протокол уз Конвенцију против тортуре и других сурових, нелјудских или понижавајућих казни или поступака и тиме се обавезала да ће своје грађане штитити од оваквих поступака, нарочито у државним институцијама и установама затвореног типа, попут затвора, притвора и психијатријских болница. Имајући у виду да је током 1990-их на простору бивше Југославије велики број људи био животно угрожен ратним дејствима, односно подвргнут тортури и другим врстама поступака који нарушавају људско достојанство, спречавање поновне трауматизације ових особа и чланова њихових породица, као других особа које нису у ситуацији да самостално и без помоћи других одлучују о својој добробити и даље захтева далеко већи ангажман свих релевантних  друштвених субјеката у нашој земљи. 

У складу са Законом о ратификацији Опционог протокола уз Конвенцију против тортуре и других сурових, нелјудских или понижавајућих казни или поступака, Република Србија је јуна 2011. године установила Национални механизама за превенцију тортуре (НПМ) чији је носилац институција Заштитника грађана Републике Србије у сарадњи са Покрајинским омбудсманом и представницима организација цивилног друштва. Осим обиласка установа у којима су смештена лица лишена слободе и извештавања о стању људских права у њима, овај Национални механизам има за задатак да у оквиру својих овлашћења органима извршне и законодавне власти даје препоруке и мишљења у циљу спречавања појаве тортуре у установама затвореног типа, као и унапређења могућности укључивања особа које су у њима боравиле у свакодневни живот након изласка из њих.друштвених субјеката у нашој земљи.

Скраћени извештаји о некима од активности НПМ-а доступни су на: http://www.ombudsmanapv.орг/апвомб/индеx.пхп/нпм