Please select your page

Округли сто о локалним омбудсманима у Србији

тхумб-502-228Покрајинска омбудсманка Анико Мушкиња Хајнрих учествовала је јуче у расправи о локалним омбудсманима у Србији, коју је у Београду организовала мисија Организације за европску безбедност и сарадњу у Србији.

Као формални повод за расправу послужила је студија Мисије ОЕБС-а Капацитети и потенцијали институције локалног омбудсмана у Србији – са истраживањем. Учесници у расправи сложили су се да институција локалног омбудсмана има своје место и улогу у систему заштите људских права, али да је непходно на што прецизнији начин нормативно уредити њихове надлежности, обезбедити што транспарентнији поступак избора, као и материјалне, финансијске и кадровске претпоставке за њихов успешан рад. Поред ових, указано је и на низ системских проблема – дефиците у погледу владавине права, изигравање уставног начела о подели власти, зависност судске власти, партитократију, раширену корупцију, ћутање администрације, као и на неразумевање и отпоре са којима се заштитници грађана суочавају на локалном нивоу. 

По мишљењу аутора студије неопходно је направити анализу трошкова и користи локалних заштитника грађана. Уколико би таква анализа показала да је постојање институције локалног заштитника грађана оправдано, онда је неопходно обезбедити и све потребне услове за њен рад. Уколико локалне самоуправе не могу да издвоје потребна средства, а локални заштитници грађана не могу формирати одговарајућу стручну службу, онда је боље, истакнуто је у расправи, да се институција и не формира, јер се она не може свести на рад само једног човека.

У излагањима аутора студије апострофирана је улога Покрајинског омбудсмана и указано на разлике у надлежностима Покрајинског омбудсмана и републичког Заштитника грађана. Наглашено је да надлежности Покрајинског омбудсмана нису само шире, него и да су, покрајинском скупштинском одлуком о оснивању, боље уређене.

Учествујући у расправи, Анико Мушкиња Хајнрих је скренула пажњу да се недовољно наглашава разлика између локалних самоуправа и покрајинске аутономије, што утиче и на разумевање улоге Покрајинског омбудсмана. Имајући у виду да надлежности локалних заштитника грађана нису решена на униформан начин, А. Мушкиња Хајнрих је скренула пажњу да се општинским статутима не може заменити закон, те да се позиција и надлежности локалних заштитника грађана морају уредити законом. Говорећи о раду Покрајинског омбудсмана, она је истакла да Покрајински омбудсман, поред тога што надзире примену прописа и контролише рад органа управе, подузима и разна истраживања, како би стекао што прецизнију слику стања и допринео што ефикаснијој заштити људских права. Сви заменици, по њеним речима, раде и на предметима опште надлежности, а рад институције се, за разлику од локалних заштитника грађана, не исказује преко обраћања грађана, него преко броја формираних предмета, пошто је то поузданији показатељ и реалније мерило рада институције. Не доводећи у питање чињеницу да се локални заштитници грађана суочавају са мноштвом проблема, од финансијских до непознавања њиховог значаја и улоге, Анико Мушкиња Хајнрих је подсетила да се од оних који се баве заштитом грађана захтева и висока посвећеност у раду и дубока преданост људским правима.

Јучерашња расправа је организована са циљем да се идентификују кључни проблеми и унапреди рад локалних заштитника грађана, да се изменама закона побољша квалитет нормативних решења, а систем заштите људских права учини што ефикаснијим.