Please select your page

Правна невидљивост основни проблем

Европски центар за права Рома и Шведска међународна организација за развој у посети Покрајинском омбудсману

Представници Европског центра за права Рома (ЕРРЦ) из Мађарске и Шведске међународне организације за развој (СИДА) посетили су данас институцију Покрајинског омбудсмана како би се упознали са радом институције по представкама грађана/ки са посебним освртом на могућности остваривања и заштите права Рома у АП Војводини.

Адвоката Европског центра за права Рома Идавера Мемедова и координатора истраживања Ђорђа Јовановића, као и консултатнкињу Шведске међународне организације за развој Медлен Елмквист примиле су Анико Мушкиња Хајнрих, покрајински омбудсман и заменица за заштиту права националних мањина Ева Вукашиновић, које су им представиле рад институције и конкретне проблеме са којима се она среће у односу на припаднике/це ромске националне заједнице. Током разговора истакнуто је да припадници ромске националне заједнице Покрајинском омбудсману до сада нису поднели ниједну представку у којој се жале на дискриминацију или кршење својих права од стране органа покрајинских или локалних органа управе на националној основи. Највише представки особа које су се у институцији самовољно идентификовале као припадници ромске националне заједнице односе се на област социјалне и здравствене заштите и запошљавања. Највећи проблем и препрека даљем остваривању права Рома, нарочито у односу на органе управе и институције је њихова правна невидљивост, односно неуписивање у матичне књиге рођених и непоседовање личних документа.

Изузев рада по појединачним представкама грађана, најконкретнији допринос сагледавању проблема ромске националне заједнице на територији АП Војводине у 2011. години инстиуција Покрајинског омбудсмана дала је у области становања спровођењем истраживања „Ромска насеља у Војводини”. Покрајински омбудсман је, између осталог, прикупио, објединио и анализирао податке о власништву над земљиштем на ком се налазе ромска насеља, стању инфраструктуре у њима и будућим плановима развоја војвођанских насељених места на подручју где се данас налазе ромска насеља. Ови подаци требало би да послуже као полазна основа за планирање будућих активности локалних самоуправа и других друштвених актера који се баве питањем становања Рома.