Please select your page

Препорука Покрајинског омбудсмана поводом дискриминишућег иступа професорке Средње машинске школе у Новом Саду - Утврдити одговорност и испитати подобност за рад са ученицима

Након извештавања медија о иступу професорке енглеског језика у Средњој машинској школи у Новом Саду којим се на њеном профилу на друштвеној мрежи „Фејсбук” припадницима/ама разних мањинских друштвених група оспоравају њихова права, институција Покрајинског омбудсмана је у вези са овим догађајем покренула поступак по службеној дужности.

Покрајински омбудсман је овим поводом добио изјашњење од директора Средње машинске школе у Новом Саду и Одсека просветне инспекције Градске управе за образовање, док се надлежна Школска управа Министарства просвете, којој се Покрајински омбудсман такође обратио, о овом случају још увек није званично изјаснила.

Иступ Јелене Поповић Ивановић, која не пориче да је на јавној друштвеној мрежи комуницирала и са својим ученицима, а што указује на то да је била свесна да изнети ставови не могу представљати само њено приватно мишљење, отворено и недвосмислено позива на нетрпељивост и насиље над припадницима мањинских друштвених група. Осим што представља кршење одредби Устава Републике Србије, Закона о забрани дискриминације и Статута АП Војводине, овакво иступање непримерено је професору државне образовне установе која се бави васпитањем већином малолетних ђака, којима професори често представљају узор и које ђаци опонашају. Покрајински омбудсман стога сматра да се овакав поступак професорке једне средње школе не може третирати као њен приватни чин, те да као такав не може остати без последица.

Будући да је, између осталог, и нормативним актима Средње машинске школе (чланом 55 Правила понашања наставника) прописано да је „наставнику забрањено да изазива националну, верску, расну и полну нетрпељивост“, Покрајински омбудсман је директору Средње машинске школе, надлежној школској управи и просветној инспекцији упутио препоруку у којој се тражи да у оквиру својих надлежности спроведу поступке у којима ће се, поред утврђивања одговорности Јелене Поповић Ивановић, заузети и став о њеној подобности за рад са ученицима.

Надлежни органи и школа дужни су да у року од 15 дана од дана пријема препоруке институцију Покрајинског омбудсмана обавесте о исходу свог поступка, као и о предузетим мерама.