Please select your page

Марија Кордић, заменица покрајинског омбудсмана за заштиту права детета поводом обележавање дечје недеље у СОС Дечјем селу „др Милорад Павловић“

Марија Кордић, заменица покрајинског омбудсмана за заштиту права детета поводом обележавање дечје недеље у СОС Дечјем селу „др Милорад Павловић“Поводом обележавања дечје неделје Марија Кордић, заменица покрајинског омбудсмана за заштиту права детета јуче је са својим сарадницима посетила СОС Дечје село у Сремској Каменици.

Вршилац дужности директора Дечјег села Милена Васић-Ступар упознала је представнике Покрајинског омбудсмана са свакодневним активностима које се одвијају у 12 породичних кућа смештених у парку у Сремској Каменици и у објектима на подручју Града Новог Сада саграђеним у оквиру пројекта „Кућа на пола пута“, а чији је основни цилј да се млади оспособе за самосталан живот.

У Дечјем селу тренутно живи и одраста 103 деце и младих уз подршку запослених, али и других сарадника, волонтера, стажиста, као и донатора и пријателја.

Поред тога што је Дечје село смештено у предивном амбијенту парка, оно је у односу на друге установе сличног карактера посебно и по томе што у сваком смислу негује и развија живот деце у породичним заједницама. Свака кућица и организација живота у њој уређени су на начин да подстичу разлике и развој индивидуалних потреба и интересовања деце, али уз узајамну сарадњу и подстицање односа поштовања и поверења.

СОС Дечје село у Сремској Каменици

У Дечјем селу је развијена пракса одржавања и организовања различитих програма подршке деци и младима који овде живе. Ови програми се односе на најразличитије сфере живота, од развијања креативних потенцијала деце и младих, спортских активности, психо-социјалних вештина, те значајног броја програма који се односе на дошколовавање, преквалификацију и развој вештина и могућности које су корисне за професионални развој и запошлјавање.

Традиција обележавања Дечје недеље у свету и код нас траје већ педесетак година. Мото овогодишње Дечје неделје посвећен је промоцији права деце са сметњама у развоју, а илустрован је текстом песника Љубивоја Ршумовића који гласи:
    Деце има разне
    Ал` свако дете је личност
    Разлике нису казне
    У разликама је наша сличност

Институција Покрајинског омбудсмана, у оквирима својих надлежности, активно прати остваривање, заштиту и унапређење права деце са сметњама у развој.