Please select your page

Марија Кордић, заменица покрајинског омбудсмана за заштиту права детета обишла ШОСО "Милан Петровић"

ШОСО Милан ПетровићМарија Кордић, заменица покрајинског омбудсмана за заштиту права детета и Тамара Лукшић – Орландић, заменица заштитника грађана за права детета, обишле су Школу за основно и средње образовање „Милан Петровић“ у Новом Саду.

Директорка Школе, Славица Марковић је кроз вишесатни обилазак  два највећа објекта Школе, основне школе и нове зграде средње школе са домом ученика, деталјно представила све могућности Школе у спровођењу образовања и васпитања деце са  различитим врстама инвалидитета (моторним, сензорним, интелектуалним, вишеструким), као и доприносе Школе у остваривању социјалне инклузије ове деце. Школа има и програм предшколског васпитања, који се одвија у посебним објектима школе, другим предшколским установама у Новом Саду и у двадесетак индивидуалних случајева у кућним условима.
Значајно је да Школа на средњошколском нивоу  пружа обуку и стицање дипломе за 16 занатских занимања у једногодишњем, двогодишњем и трогодишњем трајању, са могућношћу преквалификације и доквалификације. Ускоро ће бити отворен за кориснике из целе Војводине, али и из осталог дела Србије, модерно уређен дом за средњошколску децу, капацитета 40 деце, која сада путују свакодневно и до 100 км од куће до школе, или нису у могућности да похађају школу због удалјености.
Школа има и дневни боравак у којем се кроз различите програме радног ангажовања спроводи рехабилитација деце и младих и тренинг животних вештина. У 12 радних погона (фризерски, столарски, обућарски, керамичарски, књиговезачки, кројачки и др.) радно се ангажују корисници, а њихови производи се продају у продавници у оквиру Школе и у граду Новом Саду.
Школа „Милан Петровић“ има све потенцијале и услове да постане својеврсни ресурс центар за образовне институције које имају било какве проблеме у остваривању инклузивног образовања, јер поред искусних кадрова, има и респектабилни фонд асистивне технологије. Сензорна соба, слана соба, дигиталне табле, компјутери са различитим врстама тастатуре, уклјучујући и рачунар којим се управлја помоћу рефлексије ока, само су нека од најмодернијих средстава која стоје на располагању стручним радницима у Школи за рад са захтевном популацијом деце са различитим облицима инвалидитета.
Једном речју ова јединствена институција у Србији ради на континуираној едукацији и рехабилитацији деце са сметњама и развоју и особа са инвалидитетом, практично од рођења до уклјучивања у друштвену заједницу.


Вест преузета са сајта Заштитника грађана Републике Србије
Прилагодио Покрајински омбудсман АП Војводине.©