Please select your page

Поводом оштећивања новопостављених вишејезичних табли са називом насељеног места у Новом Саду - Осуда напада на уставна права

Покрајински омбудсман најоштрије осуђује чин прецртавања назива Града Новог Сада на мађарском језику на новопостављеној вишејезичној табли из правца Темерина, а о којима су средства јавног информисања извештавала током викенда.

Постављање вишејезичних табли са називом насељеног места, као један о начина остваривања права на очување посебности припадника/ца мањинских националних заједница, обавеза је органа локалне самоуправе коју, осим Устава Републике Србије, предвиђају и два закона, једна покрајинска скупштинска одлука, као и статути локалних самоправа.

Поступајући по представци у којој је указано на то да у Новом Саду нису постављене вишејезичне табле са називима места на језицима у службеној употреби, Покрајински омбудсман је Граду Новом Саду у 29. јуна 2011. упутио препоруку у којој се од градске самоуправе тражи да поступи у складу са својом законском обавезом. Град Нови Сад је 20. септембра 2011. обавестио Покрајинског омбудсмана о постављању првих вишејезичних табли из правца Темерина, Ветерника и Петроварадина, а у истом допису најављено је и постављање табли на  осталим путним правцима на прилазу Новом Саду током наредних десет дана.

Као независни и самостални орган који се стара о заштити и унапређењу људских права и слобода, Покрајински омбудсман овај вандалски чин уједно сматра и нападом на ову независну и самосталну институцију која је издала поменуту препоруку, а коју на заштиту људских права и слобода сваког лица обавезују Устав, потврђени и објављени међународни уговори о људским правима, општеприхваћена правила међународног права, као и републички закони и прописи Аутономне Покрајине Војводине.