Please select your page

Поводом предстојећег пописа становништва - Слободно исказати националну припадност

Институција Покрајинског омбудсмана позива припаднике/це националних заједница у Војводини да на предстојећем попису становништва слободно искажу своју националну припадност.

Попис становништва, који ће се у Србији одржати од 1. до 15. октобра, представља најважнији извор података о становништву Србије и основу за креирање будућих политика. Осим са становишта статистике, развојних политика и европских интеграција, попис становништва значајан је и због могућности остваривања права и слобода припадника мањинских националних заједница.

Покрајински омбудсман поздравља напоре које представници мањина и мањинске организације и удружења чине како би подстакле и охрабриле што већи број припадника/ца мањина да на Попису декларишу своју националну припадност.

Будући да од броја припадника/ца одређене мањине зависи и обим остваривања Уставом и законима зајемчених права и не потцењујући важност бројки, институција Покрајинског омбудсмана сматра потребним да изричито нагласи да исказивање националне припадности мора бити у потпуности слободно и лишено сваког притиска. По мишљењу Покрајинског омбудсмана, изједначавање националне и верске припадности, приметно у кампањама појединих мањинских институција, представља притисак на појединце/ке чији је идентитет лишен верских садржаја.

Покрајински омбудсман такође сматра да је потребно нагласити да се на попису не доказује, него само исказује национална припадност и да одговори грађана/ки дати у току пописа представљају службену тајну, да су пописивачи/це обавезни на чување тајне, те да је свако понашање пописивача/ице, којим би се од грађана/ки захтевало да се изјасне противно својој вољи, подложно санкцијама.