Please select your page

Истраживање Покрајинског омбудсмана о заштитницима пацијентових права у Војводини - Рад заштитника нерегулисан, пацијенткиње и пацијенти испаштају

Институција Покрајинског омбудсмана је током маја и јуна ове године у здравственим установама у АП Војводини спровела истраживање о раду заштитника пацијентових права. Овим истраживањем обухваћено је осамдесетак војвођанских домова здравља, општих и специјалних болница, завода за јавно здравље, завода за здравствену заштиту, института и клиника. Резултати истраживања и препоруке институције Покрајинског омбудсмана засновани су на одговорима укупно 74 заштитника пацијентових права из ових установа.

Резултати истраживања указују на то да здравствене установе у Војводини посао заштите права пацијената/киња готово искључиво поверавају својим правницима који су истовремено ангажовани на другим правним пословима установе. То значи да је већини њих заштита пацијентових права други, споредни посао за који најчешће немају времена да се претходно специјализују. За обављање посла заштитника пацијентових права ови правници нису додатно плаћени, нити им се овај рад, често прековремени и обављан под неодговарајућим условима, компензира на неки други законом предвиђен начин.  

Заштитници пацијентових права у Војводини добијају притужбе пацијената/киња најчешће усменим путем, а које се не евидентирају, те је тешко проценити стварне размере проблеме које грађани/ке Војводине имају у вези са остваривањем права на здравствену заштиту у оквиру државног система здравства.

Корисници/е услуга здравствене заштите у Војводини заштитницима пацијентових права се најчешће жале на понашање лекара и другог медицинског особља, на квалитет пружених здравствених услуга, те на немогућност заказивања прегледа, односно на време чекања до добијања одговарајуће здравствене услуге. Са друге стране, мере против запослених у здравственим установама због кршења права пацијената се изузетно ретко предузимају. Саме здравствене установе своје пацијенте чешће обавештавању о њиховим обавезама и ограничењима него о правима по основу здравственог осигурања. Информација која је најмање транспарентна је она о обавези здравствене установе да пацијенту изда потврду у случају да он/а не може бити примљен на заказани преглед у року од тридесет дана, а на основу које би тај пацијент касније остварио право на надокнаду трошкова здравствене услуге пружене у приватној пракси.

Сами заштитници пацијентових права указују на три кључна проблема у свом раду. Први је чињеница да су и сами запослени од стране установе у којој контролишу рад осталих запослених, што доводи у питање независност и објективност њиховог поступања. Следећи проблем представља обављање других, нарочито кадровских, послова поред заштите пацијентових права чиме се, осим повећања обима посла који може довести до његовог неквалитетног обављања, заштитник пацијентових права доводи у сукоб интереса приликом свог поступања. Трећи проблем чини непотпуна и недовољна законска регулатива којом би се прецизније уредила област заштите права пацијената у односу на здравствене установе.

Институција Покрајинског омбудсмана је надлежнима упутила и опште препоруке и предлоге правила понашања и других активности за унапређење рада и поступања заштитника пацијентових права у којима се, између осталог, наводи и да би јединствено решење за наведене проблеме и неправилности у раду заштитника пацијентових права представљало доношење посебног закона о заштити права пацијената или одговарајућег подзаконског акта којим би на целовит начин био регулисан положај заштитника пацијентових права, њихова овлашћења, поступак и друго. Покрајински омбудсман нарочито наглашава да заштита права пацијената не може никако да буде споредна делатност заштитника пацијентових права, већ управо супротно. Стога на ову функцију треба именовати специјализоване запослене којима ће то бити примарни и приоритетни, а не успутни посао, а потребно је успоставити и механизме помоћу којих ће се у потпуности остваривати законска одредба о самосталности и независности у раду заштитника пацијентових права. Покајински омбудсман ће у међувремену заштитницима пацијентових права пружати помоћ у виду саветовања и преношења сопствених искустава о начину поступања по притужбама грађана на повреду људских права.

Текст истраживања „Заштитници пацијентових права у здравственим установама на територији АП Војводине” доступан је овде.