Please select your page

Трибина Покрајинског омбудсмана у Панчеву - Мир почиње свешћу о људским правима

Трибина Покрајинског омбудсмана у ПанчевуИнституција Покрајинког омбудсмана је 21. септембар, Међународни дан мира обележила у Панчеву одржавањем јавне трибине на тему мира и ненасиља у друштву.

Након што је присутне поздравила заштитница грађана Града Панчева Славица Томовић, о различитом поимању мира и ненасиља говорили су и са присутнима разговарали заменица Покрајинског омбудсмана за равноправност полова Даница Тодоров, шеф кабинета Покрајинског омбудсмана Павел Домоњи и Љиљана Спасић из панчевачке НВО „Грађанска акција“.

Говорећи о миру међу половима, заменица Покрајинског омбудсмана Даница Тодоров осврнула се на чињеницу да се сукоби и последичне фрустрације услед масовног кршења људских права у друштву на лични живот преносе у виду насиља у породици, чије су најчешће жртве жене и деца, баш као и приликом ратних сукоба. Стога је у послератном окружењу у доношење одлука од значаја за цело друштво потребно укључити и оне рањиве групе, нарочито жене, које су посредно најугроженије друштвеним сукобима.  

Шеф кабинета Покрајинског омбудсмана Павел Домоњи говорио је о политичким претпоставкама мира. „У таблици вредности овдашње политичке културе људска права се налазе негде при дну. Овдашња политичка култура је успешнија у мобилисању на отпор страном завојевачу, него у одбрани угрожених права грађана/ки,” нагласио је Домоњи.

Надовезујући се на претходне излагаче, мировна активнисткиња Љиљана Спасић из Панчева говорила је о грађанској култури и ненасиљу. „Креирање грађанске свести која подразумева свест о људским правима је предуслов да би од индивидуалног поданика посато грађанин спреман да се заузме за себе и друге,” истакла је добитница овогодишње награде за бранитељке и бранитеље људских права Фонда „Биљана Ковачевић Вучо“.

Током дискусије на самом крају трибине истакнуто је да се миротворна улога институције омбудсмана огледа у томе да утичући на органе власти грађанима/кама обезбеди толерантно окружење у ком ће се сви грађани/ке моћи безбедно и равноправно да остварују и унапређују своја људска права.