Please select your page

Састанак Покрајинског омбудсмана и генералног директора РТВ Војводине -Сарадњом до унапређења људских права

Састанак Покрајинског омбудсмана и генералног директора РТВПокрајинска омбудсманка Анико Мушкиња Хајнрих и заменица Покрајинског омбудсмана за заштиту права националних мањина Ева Вукашиновић састале су се данас са генералним директором Радио-телевизије Војводине Синишом Исаковим.

Будући да је основна сврха обе ове институције да, свака у свом домену, буду на услузи грађанима/кама, повод састанка био је договор о могућностима унапређења сарадње између радија и телевизије Војводине и Покрајинског омбудсмана. Поред изазова медијског извештавања о институционалној заштити људских права, на састанку је било речи и о могућностима превођења програма телевизије Војводине на мањинским језицима на већински језик, као и потреби коришћења родно осетљивог језика у медијима. Осим што би се увођењем превода појединих прилога повећала узајамна информисаност различитих националних заједница једних о другима, оваквим поступком би се отворио нови простор за дијалог и разумевање о питањима од заједничког интереса за све грађане/ке Војводине.

Досадашња успешна сарадња ове две куће биће унапређена и конкретним договорима са уредницима РТВ Војводине, који ће у сарадњи са институцијом Покрајинског омбудсмана нову програмску шему настојати да обогате актуелним темама из области људских права. РТВ и Покрајински омбудсман ће овим путем на непосреднији и сврсисходнији начин грађане/ке мотивисати да се што активније ангажују у заштити и унапређењу својих људских и грађанских права.