Please select your page

Поводом неизвршења препорука Покрајинског омбудсмана - Угрожени здравље и сугурност станара

Након што је у децембру 2010. године Драгојла Рајсер из Кикинде институцији Покрајинског омбудсмана поднела представку у којој се жали да због неизвршавања решења надлежног грађевинског инспектора није у могућности да на прописан начин поправи оштећен кров изнад свог стана, Покрајински омбудсман је у вези са тим 21. фебруара 2011. упутио препоруке Општинској управи Кикинда и Јавном предузећу „Општинска стамбена агенција“.

Покрајински омбудсман у препоруци указује на то да је неопходно обезбедити извршење решења грађевинског инспектора које се односи на хитне интервенције на крову стамбеног објекта у улици Светозара Милетића 58. у Кикинди, како би се отклонила опасност по живот и здравље људи и обезбедила сигурност корисника зграде.

Јавно предузеће „Општинска стамбена агенција“ је дописом од 15. марта 2011. институцију Покрајинског омбудсмана обавестило о томе да је сачињена информација која је достављена надлежном општинском органу ради обезбеђења средстава за наведене намене, те да се очекује да ће поправка крова бити извршена у догледно време.

 

Након што је од стране подноситељке представке обавештен да радови на кровној конструкцији нису започети, Покрајински омбудсман је у више наврата, тачније дописима од 29. јуна 2011. и 10. августа 2011 указао како председнику општине Кикинда, тако и председнику Скупштине општине Кикинда да је неопходно обезбедити материјална средстава како би се извршило решења грађевинског инспектора.

 

Препоруке Покрајинског омбудсмана упркос томе нису извршене, због чега су здравље и сигурност станарке и подноситељке представке Драгојле Рајсер у предметној згради угрожени, те у складу са својим овлашћењима Покрајински омбудсман о овом случају кршења људских права путем непоступања надлежних органа обавештава и јавност.