Please select your page

Покрајински омбудсман упутио препоруку институту за онкологију Војводине и покрајинском секретаријату за здравство, социјалну политику и демографију

Покрајински омбудсман Аутономне Покрајине Војводине упутио је данас препоруку Институту за онкологију Војводине и Покрајинском секретаријату за здравство, социјалну политику и демографију, како би се обезбедила приступачност здравствене заштите као и смањење времена чекања на здравствене услуге приликом пружања услуга зрачне терапије и дијагностичких процедура у Заводу за нуклеарну медицину и Заводу за радиолошку терапију.

Разлог поступања Покрајинског омбудсмана налази се у чињеници да је ова институција примила близу 100 притужби грађана, у којима је указивано на немогућност остваривања права из обавезног здравственог осигурања у складу са медицинским критеријумима на Институту за онкологију Војводине и то дијагностичких процедура и зрачне терапије. Подносиоци представки истицали су да нису у могућности да закажу прегледе и терапију, да исте нису у могућности да обаве у некој другој установи и не могу да добију информацију о томе када би преглед или терапију могли да обаве.

Покрајински омбудсман је указао на то да још увек нису искоришћене све законске могућности за превазилажење овог проблема, те је препоручио да се постојећим капацитетима организује сменски рад, до трајног системског решења настале ситуације.

У складу са наведеним, у циљу заштите и унапређења људских права Покрајински омбудсман је предложио правила понашања за унапређење рада и поступања са грађанима.