Please select your page

Одржан први састанак Дечјег савета Покрајинског омбудсмана

ЗООМ Децји савет Покрајинског омбудсманаДанас, 1. јуна 2023. године, уочи обележавања Међународног дана деце, одржан је први састанак Дечјег савета Покрајинског заштитника грађана – омбудсмана. Састанак је одржан онлајн, а уз петнаест чланова и чланица Дечјег савета присуствовали су му и доц. др Драгана Ћорић, покрајинска заштитница грађана – омбудсманка, Милан Дакић, заменик покрајинске заштитнице грађана за права детета и саветнице Покрајинског омбудсмана: Марија Миладиновић, Жељка Продановић и Светлана Нешић Бајго.

На састанку је осим међусобног упознавања било речи о темама и проблемима које чланови и чланице Савета уочавају у свом окружењу а да су у вези са људским правима и правима детета, као и о њиховим очекивањима од учешћа у овом важном телу Покрајинског омбудсмана. Теме које су се на овом састанку издвојиле као посебно значајне односе се на уважавање и поштовање права детета да се његов/њен глас чује, превенција и заштита од вршњачког насиља и дискриминације, те рад ученичких парламената. Чланови и чланице Дечјег савета указали су и на потребу за одговорнијим деловањем у области заштите животне средине, менталног здравља деце и младих, већег и смисленијег укључивања деце и младих у креирању и доношењу одлука, као и ширења знања и информација о људским правима и правима детета.

Одлука о Дечјем савету Покрајинског заштитника грађана – омбудсмана установљена је 10. фебруара 2023. године управо са циљем да се обезбеди активно учешће деце у остваривању, заштити и унапређењу права детета. Ово је један од начина на који Омбудсман жели да оснажи примену права детета на партиципацију као једаног од четири основна принципа Конвенције Уједињених нација о правима детета. Реч је о групи права којима се детету гарантују грађанска/политичка права, а државе уговорнице се обавезују да обезбеде детету које је способно да формира своје слободно мишљење, право слободног изражавања тог мишљења о свим питањима која се тичу детета, с тим што се мишљењу детета посвећује дужна пажња у складу са годинама живота и зрелошћу.

Омбудсман наглашава да партиципација деце доприноси њиховом личном развоју, развоју самосвести, самопоштовања, самопоуздања, сазнајних способности, друштвених вештина, поштовања других. Истовремено, партиципација деце доприноси развоју грађанског  друштва и развоју друштвене одговорности, јер деца уче како могу да допринесу својој заједници, како сами да буду одговорни, толерантни, солидарни, да се залажу за праведно друштво и поштовање различитости. Данас више него икад јасно нам је да је осећај детета да га чују и виде кључ за стварање сигурног и безбедног окружења и одговорно доношење одлука и креирање одрживих политика.

Међународни дан деце - 1. јун проглашен је 1925. године у Женеви на првој Светској конференцији о добробити деце, а званично је усвојен у међународној заједници 1950. године. Овај дан обележава у многим земљама са циљем да подсети јавност на обавезе друштва према деци и на све оно са чиме се деца суочавају.

Чланови и чланице Савета:

Ана Ченгери

Вршац

Андреј Билић

Вршац

Зоја Андрејевић

Нови Бановци

Ива Томић

Суботица

Јована Стојшић

Нови Сад

Катарина Недић

Куцура

Лара Плац

Сомбор

Лена Јовановић

Нови Сад

Максим Катона

Руски Крстур

Михајло Ковач

Нови Сад

Невена Николић

Суботиште

Никола Љубичић

Темерин

Николина Угљеш

Ковиљ

Нина Петровић

Бечеј

Огњен Новичић

Мраморак