Please select your page

Представљање књиге о војвођанским Хрватима - Десет година од освајања слободе

У петак, 2. септембра, у Великој већници Градске куће у Суботици, представљена је нова студија Томислава Жигманова „Освајање слободе.“ Књигу је објавило Хрватско академско друштво и она са ауторовим раније објављеним делом „Хрвати у Војводини данас – трагање за идентитетом“ чини јединствену целину о историји и положају Хрвата у Војводини. О књизи је говорио и Павел Домоњи из кабинета Покрајинског омбудсмана.

Објављене у размаку од шест година, обе су студије изнимно важне, како за припаднике хрватске заједнице, тако и за оне који се професионално баве питањем мањина. У првом случају оне су хвале вредан допринос националњ самосвести, у другом, пак, нуде обиље материјала за знанствено бављење питањем мањина, али и низ подстицаја креаторима практичних, јавних политика.

Насупрот националистички посредованој перцепцији мањина као хомогених структура, Томислав Жигманов, на примеру хрватске заједнице, нуди слику мањинске заједнице као сложене и динамичне структуре, која трпи утицаје, али се не мири са позицијом пуког објекта. Од развијености националне свести, разуђености идентитетске инфраструктуре, посвећености интелектуалне и политичке елите темељним интересима заједнице, врсти и квалитету веза унутар саме заједнице, те подстицајног друштвено-политичког амбијента увелико зависи колико ће припадници једне мањине утицати на међуетничке односе, па према томе и на свој положај у друштву. Стога и не чуди да је средишњи део нове књиге Томислава Жигманова посвећен тегобној и закашњелој транзицији у Србији, изградњи и развоју институционалне инфраструктуре, политикама финансирања мањинских заједница, односима Хрватске и Србије, вањској политици Хрватске, те перспективама хрватске националне заједнице у Војводини.

Част да суботичком грађанству представе студију Томислава Жигманова припала је Јосипу Врбошићу, изванредном професору Правног факултета у Осијеку, и Павелу Домоњију, из кабинета Покрајинског омбудсмана.

Професор Врбошић је истакао да се на положају Хрвата у Војводини огледа сва тежина прелаза из статуса конститутивног народа у статус националне мањине, те да освајање слободе и стицање мањинске самоидентификације није лако. Иако указује на низ проблема књига, по речима професора Врбошића, није штиво резигнантне провенијенције, већ изврстан предложак и за Хрвате у Војводини, и „за нас преко Саве и Дунава, наравно и шире, свагдје гдје Хрвати живе“.

По речима Павела Домоњија, права, слободе и проблеми припадника мањина никада нису ствар само припадника мањина. Ако проблеме мањина припадници већине не осећају, не виде и не препознају као део својих проблема, онда су у друштву веома ограничене могућности за репродукцију темељних вредности до којих је Жигманову нарочито стало, а реч је вредностима слободе, правде и једнакости. Домоњи је посебно нагласио да „без демоса нема успешног решавања мањинског питања. Нема слободног припадника хрватске заједнице без слободног грађанина. Када кренете од грађанина не морате му одмах навлачити етничку маску на лице, али га не можете, нити га смете спутавати, спречавати и на разне начине онемогућавати да експонира свој етнички идентитет ако то жели, да се удружује са другим, себи сличним појединцима, да оснива институције за које држи да су потребне, да своје моралне, интелектуалне и продуктивне снаге користи за просперитет заједнице, те да критички говори о стању у друштву, о приликама унутар властите заједнице, као и о политикама које се воде према, али и у име хрватске заједнице, без обзира на то да ли су те политике ауторизоване у Суботици, Београду или Загребу“.

На крају, неколико речи и о самом аутору књиге. Томислав Жигманов је филозоф, публицист и књижевник. Од 2008. године налази се на челу Завода за културу војвођанских Хрвата. Књига „Освајање слободе“ је његова девета књига по реду. За свој рад више је пута награђиван. Жигманов је и овогодишњи добитник награде Про урбе коју додељује Скупштина Града Суботице. Награда се додељује за дела која доприносе угледу града подизањем његових материјалних и духовних вредности.