Please select your page

11. фебруар - Међународни дан жена и девојака у науци

Међународни дан жена и девојака у науциЖене су увек имале суштинску улогу у покретању иновација и напретка у науци и технологији, али често су та достигнућа остала непризната, недовољно видљива или цењена. Међународни дан жена и девојака у науци прилика је да се промовише једнак приступ и учешће жена и девојака у науци и нагласи значај пружања подршке њиховом образовању, посебно имајући у виду чињеницу да је подршка женама у науци  подршка развоју друштва.

Упркос порасту броја образованих жена, оне тешко отварају врата научних установа, а још теже стижу до признања и водећих положаја у науци. Ово је последица вишевековне поделе на „мушке“ и „женске“ професије, односно дубоко укорењене родне улоге. Елиминација родних стереотипа  и предрасуда кроз образовање и оснаживање девојчица и девојка да се баве науком  и да препознају и остваре свој потенцијал, неопходни су за научни и технолошки развој и изградњу суштински равноправног друштва. Важно је учинити жене у науци видљивијим, и на тај начин инспирисати ученице и студенткиње да се определе за научну каријеру.

Поводом Међународног дана жена и девојака у науци, заменица за равноправност полова, Снежана Кнежевић, присуствовала је 8. фебруара свечаности под називом „Научнице у привреди - јуче, данас, сутра“ у организацији научница Србије „Срна“, Покрајинског секретаријата за привреду и туризам и Привредне коморе Војводине. На скупу је истакнута  потреба јачања сарадње науке и привреде, као и јачања системске подршке женама неопходне  за одржавање баланса између успешне каријере и породичног живота. 

Истим поводом, Покрајинска заштитница грађана - омбудсманка доц. др Драгана Ћорић учествовала је данас на свечаности која је окупила  најистакнутије представнице научница, које поред изузетног научног доприноса остварују и запажену мисију друштвеног лидерства. Свечаност је одржана у Холу Покрајинске владе у организацији Покрајинског секретаријата за високо образовање и научно-истраживачку делатност.

Генерална скупштина Уједињених нација усвојила је 22. децембра 2015. године резолуцију којом је 11. фебруар проглашен за Међународни дан жена и девојака у науци у циљу постизања пуног и равноправног приступа науци и учешћа у науци за жене и девојчице, као и даљег остваривања родне равноправности и оснаживања жена и девојчица.