Please select your page

Институционални одговор на фемицид у Републици Србији

Фемицид конференција 2022Покрајински заштитник грађана – омбудсман учествовао је јуче на конференцији под називом „Институционални одговор на фемицид у Републици Србији“ у Дому Народне скупштине Републике Србије у организацији Женске парламентарне мреже и Одбора за људска и мањинска права и равноправност полова.

Учесници конференције су се кроз три сесије детаљно бавили различитим аспектима борбе против фемицида – од анализе тог проблема у Србији, преко разматрања рада институција и одговара на фемицид, до утврђивања препорука и даљих корака у адекватном одговору и борби против фемицида.

Заменица покрајинске заштитнице грађана – омбудсманке за равноправност полова Снежана Кнежевић говорила је о мрежи „Живот без насиља“ која је формирана 2005. године на иницијативу Покрајинског омбудсмана и  која  окупља институције и установе које се баве насиљем у породици на територији АП Војводине. Осврнувши се на активности институције Покрајинског омбудсмана у области превенције насиља у породици и фемицида, који, између осталог,  покреће поступке по сопственој иницијативи у случајевима убистава у породично-партнерским односима  на територији АП Војводине обраћањем надлежним институцијама, заменица покрајинске омбудсманке представила је присутнима предлоге  препорука односно будућих корака који би допринели унапређењу институционалног одговора на фемицид.

Фемицид конференција 2022