Please select your page

ОД ДЕТИЊСТВА ДО ДОСТОЈАНСТВЕНЕ СТАРОСТИ

 

Учесници конференције 2022

Јуче је у Новом Саду, у згради ректората новосадског универзитета, почела са радом међународна научно-стручна конференција под називом Заштита људских права: Од детињства до права на достојанствену старост – Људска права и институције, коју су заједничким напорима организовали Покрајински заштитник грађана - омбудсман и  Институт за криминолошка и социолошка истраживања из Београда. 

Поздрављајући учеснике скупа покрајински омбудсман проф. др Зоран Павловић је истакао да у улози заштитника грађана, односно народног адвоката, Покрајински омбудсман надилази улогу обичног државног службеника. Његова је улога просветитељска, свеобухватна и у најближој је вези са правдом. Јер, штитећи права грађана, омбудсман доприноси стварању грађанског осећања правде и јача приврженост заједници у којој се њихова права на ефикасан начин штите.

У свом излагању професор Павловић је подсетио присутне да је институција омбудсмана током времена еволуирала и да се данас функција омбудсмана не исцрпљује само у заштити права грађана, него да обухвата и функцију едукатора - како грађана, тако и доносилаца одлука.

Упоређујући људска права са ваздухом који удишемо, покрајински омбудсман Павловић је нагласио да без људских права не можемо препознати себе у другоме као једнаковредна и достојанствена бића. 

Поред покрајинског омбудсмана проф. др Павловића, учесницима конференције обратила се и Ивана Стевановић, суорганизаторка конференције и директорка Института за криминолошка и социолошка истраживања. Она је покрајинском омбудсману честитала двадесетогодишњицу рада и изразила жељу за наставком плодне и успешне сарадње на плану унапређивања људских права, како деце, тако и особа старије доби.

Позив да учествују у раду конференције прихватили су представници бројних академских, научно-истраживачких, независних и других релевантних организација и институција из земље и иностранства. Они су током два дана говорили о достојанству, новом конституционализму, приступу правди, неједнаком третману, доприносу научних институција унапређењу људских права, етичкој димензији институција, заштити малолетника и права нерођене деце, деци као субјектима кривичног система и учесника у клиничком испитивању лекова, правима миграната, климатским променама, искуствима деинституционализације, улози школе у превенцији вршњачког насиља, те запошљавању као кључној друштвеној и економској вези између младости и старости. На конференцији се разговарало и о старачким домовима, злостављању старих, старењу затворске популације, људским правима у времену короне, а учесницима скупа је понуђен и одговор на питање зашто нема формалног права на срећу.

У оквиру конференције одржана су и два округла стола – на првом се расправљало о партиципацији деце у образовном систему, а на другом о социјалној димензији права на старост и инклузији особа са инвалидитетом и(з) маргинализованих група.

Као и ранијих година, Покрајински омбудсман је и ове године приредио публикацију у којој се налазе радови учесника конференције.

Конференција 2022

Зоран Павловић - конференција 2022

Ивана Стевановић - конференција 2022