Please select your page

Годишњица Покрајинског заштитника грађана - омбудсмана

20 година Покрајинског заштитника грађана - омбудсманаСвечаном седницом у Великој сали Скупштине АП Војводине данас је обележена двадесетогодишњица од доношења одлуке о оснивању Покрајинског заштитника грађана – омбудсмана.

Обраћајући се присутнима проф. др Зоран Павловић, покрајински омбудсман, је истакао да је етички карактер функције Покрајинског омбудсмана очигледан и неоспоран, а да је очување  његове независности један од највећих изазова. Будући да не делује снагом „империјума“, већ снагом свог ауторитета, неопходно је да Покрајински заштитник грађана – омбудсман буде и личност великог моралног интегритета. Од њега се очекује и висок ниво емпатије и уживљавања у проблеме грађана, али и храброст да се, упркос неприхватању и одбијању средине, истрајно залаже за  оно што сматра исправним. Без обзира на то да ли поступа по притужбама грађана или по сопственој иницијативи, да ли делује превентивно или едукативно, Покрајински заштитник грађана – омбудсман мора у обављању своје дужности деловати принципијелно и - етично. Стручност и моралност личности омбудсмана на једној страни и институционална независност и самосталност на другој страни неопходне су претпоставке, по речима проф. др Павловића, за успешан рад омбудсмана и ефикасну заштиту људских права.

Присутним гостима обратио се и Иштван Пастор, председник Скупштине АП Војводине.

Свечану седницу употпунили су Агота Виткаи Кучера, професорица Академије уметности и концертна и оперска певачица и хор Гимназије „Јован Јовановић Змај“ из Новог Сада. 

У жељи да јавност упозна са улогом, циљевима и достигнућима институције, покрајински омбудсман је приредио пригодну публикацију у којој је на прегледан начин изложен његов дводеценијски рад на заштити и унапређењу људских права у АП Војводини.

Публикацију поводом обележавања јубилеја Покрајинског заштитника грађана – омбудсмана можете преузети у прилогу.

20 година Покрајинског заштитника грађана - омбудсмана

Преузмите документа:
Download this file (Публикација-20-година.pdf)Публикација - 20 година ПЗГО2611 kB