Please select your page

Одговорност у заштити права детета мора бити лична одговорност сваког од нас

Конференција права детета одговорностПокрајински заштитник грађана – омбудсман јуче, 1. јуна 2022. године, на Међународни дан детета и Међународни дан родитеља, у згради Ректората Универзитета у Новом Саду, организовао је Конференцију „Одговорност у заштити права детета“. Циљ ове конференције био је да осветли теме и области права детета са идејом да се рад у овој области перманентно подиже, а праксе у раду прикажу и дају примери добре праксе. Будући да је иницијатива за доношење системског закона о правима детета током последње деценије више пута била покретана и да је била предмет јавних расправа, али да овакав закон до данас није усвојен, Покрајински омбудсман желео је на овај начин да са стручњацима, професионалцима и активистима у области права детета, разматра да ли и на који начин одређена питања и теме могу и треба да буду инкорпорирана у један такав закон, уз поштовање правних стандарда Конвенције Уједињених нација о правима детета.

У уводном обраћању, уз покрајинског заштитника грађана – омбудсмана проф. др Зорана Павловића као организатора догађаја и проректора за наставу и студенске активности проф. др Ђорђа Херцега као домаћина Конференције, учесницима и учесницама обратила се амбасадорка Краљевине Шведске Аника Бен Давид која је пренела искуства Шведске у области заштите права детета, повереница за равноправност Бранкица Јанковић, заменик председника Врховног касационог суда Биљана Синановић и директор Правосудне академије Ненад Вујић.

Конференција, на којој су разматрана питања и теме заштите деце од насиља, заштите деце из маргинализованих група, заштите права детета у неформалном образовању и заштите права детета у медијском извештавању, окупила је професионалце различитих система и цивилног друштва. Свој допринос анализи тренутног стања у погледу правне регулативе и праксе у заштити и унапређењу права детета, дали су представници и представнице Врховног касационог суда, Апелационог суда у Новом Саду, универзитетске професоре из Ниша, Београда и Новог Сада, Центра за породични смештај и усвојење, Покрајинског завода за социјалну заштиту, Сигурне женске куће Центра за социјални рад Нови Сад, Педагошког друштва Војводине, Мреже организација за децу Србије, Центра за права детета, Пријатеља деце Србије, Савета за штампу, Центра за професионализацију медија и медијске писмености и Развојног центра „Фактор“. У дискусији током Конференције активно су учествовала деца, представници и представнице Градског ученичког парламента у Новом Саду и Ученичког парламента Средње медицинске школе „7.април“ у Новом Саду.

Одговорност, као кључна реч Конференције сагледавана је из различитих углова, а закључак је да смо сви одговорни да стварамо и унапређујемо услове за заштиту права и добробит сваког детета и да тек онда када сви схватимо и прихватимо личну одговорност у томе, можемо очекивати стваран свет по мери детета.

Конференција права детета одговорност