Please select your page

Покрајински омбудсман и Удружење студената са хендикепом

Покрајински омбудсман и Удрузење студената са хендикепомПокрајински омбудсман проф. др Зоран Павловић учествовао је данас, 26. априла у Новом Саду на конференцији Удружења студената са хендикепом о значају стипендије локалне самоуправе за ученике и студенте са хендикепом у локалној заједници.

На конференцији су представљени резултати истраживања, односно анализа тренутног стања када је у питању пружање подршке младима са хендикепом, као и предлози ублажених критеријума за конкурсе за ученичке и студентске стипендије.  Ученицима и студентима са хендикепом би ублажени критеријуми за остваривање права на стипендију били веома значајна подршка, будући да они имају много веће трошкове од својих вршњака, а са друге стране далеко изазовније услове студирања. Говорећи о значају увођења ублажених услова за ученичке и студентске стипендије јединица локалних самоуправа за младе са хендикепом као виду остваривања људских права, покрајински омбудсман је овим учешћем желео да допринесе развоју инклузивног друштва и обезбеђивању подршке за младе са хендикепом у локалној заједници.

Конференција је реализована у оквиру пројекта Удружења студената са хендикепом чији је циљ успостављање дијалога за увођење инклузивних политика (ублажених критеријума) у конкурсе за ученичке и студентске стипендије које  додељују јединице локалних самоуправа у Републици Србији.