Please select your page

Вакцинација – значај имунизације против ХПВ-а у превенцији канцера

ХПВ вакцинација 001Република Србија донела је 2009. године Национални програм „Србија против рака”, при чему је рак грлића материце наведен као један од три приоритетна проблема. То је четврти најчешћи облик рака код жена у свету, а годишње од њега умре око 300.000 пацијенткиња. У Србији се сваке године региструје око 1.300 нових случајева карцинома, а око 500 жена умре од ове врсте рака који је у 90 одсто случајева могуће спречити. Законом о заштити становништва од заразних прописана је препоручена имунизација против ХПВ-а. Вакцина против ХПВ-а представља ефикасан и безбедан начин да се спречи ширење овог вируса, а ускоро ће постати бесплатна за децу у Србији узраста од девет до деветнаест година.

Покрајински заштитник грађана – омбудсман организовао је данас у Новом Саду округли сто под називом „Вакцинација – значај имунизације против ХПВ-а у превенцији канцера“. На Округлом столу учествовали су гинеколози, епидемиолози, педијатри, представници удружења родитеља и удружења ромских студената. Покрајински омбудсман проф. др Зоран Павловић у свом уводном говору нагласио је да ова тема заправо представља питање опстанка друштва, те да је потребно изаћи из канцеларија, учионица, ординација и допрети до сваког члана односно чланице нашег друштва, а нарочито осетљивих група становништва. О значају вакцинације против ХПВ-а говорила је др Љерка Попов, специјалиста за гинекологију и акушерство и помоћница директора за здравствене делатности у Дому здравља Нови Сад. Др Попов предочила је и нека упоредна искуства из земаља у којима постоји континуитет давања ове вакцине, која се показала као веома ефикасна у превенцији канцера грлића метерице.

Др Славица Рашајски, специјалиста педијатар у Дому здравља Нови Сад упознала је присутне са искуствима из досадашње примене вакцине против ХПВ-а Гардасил. Прва велика студија сугерише да је вакцина веома делотворна и да смањује број случајева грлића материце за скоро 90 одсто.  Примена ове вакцине на територији града Новог Сада започела је 2020. године пројектом Института за јавно здравље Војводине. Управо о овом пројекту, који носи назив „Препоручена имунизација против ХПВ инфекције деце школског узраста у Новом Саду“ а за који се из буџета Града Новог Сада издвајају средства за бесплатну вакцинацију деце узраста од дванаест до осамнаест година, говорила је др Мирјана Штрбац, специјалиста епидемиологије са Института за јавно здравље Војводине. Др Штрбац је истакла да је важно препознати да је вакцина делотворан вид превентиве, али да су редовни гинеколошки прегледи веома важни јер вакцина не штити од свих типова вируса.

Др Томислав Угарковић, специјалиста гинекологије и акушерства и директор Дома здравља Темерин, имао је излагање о ХПВ вирусу и начинима његовог преношења. Иако постоји више од 100 различитих врста овог вируса, заражени обично немају симптоме - већина углавном не зна да је заражена, и њихови организми могу да  се ослободе вируса без лечења; ипак, високоризичне врсте овог вируса могу да доведу до абнормалног раста ткива, а то    може да узрокује канцер.

 160.000 деце сваке године у свету оболи од неког облика малигног тумора - малигне болести су по учесталости други узрок смртности код деце узраста од 0-14 година, одмах иза повреда. У Србији се једно дете дневно разболи од рака (годишње око 360 деце), док једно дете недељно премине од рака (годишње више од 50 деце). На тему превенције и раног откривања рака код деце излагала је председница Националног удружења родитеља деце оболеле од рака (НУРДОР) Јоланд Корора, истичући да се малигне болести код деце најчешће прекасно открију.  Подизање свести о малигним болестима у дечјем узрасту важно је, између осталог и ради обезбеђивања адекватне дијагностике и правовременог лечења.

За превенцију и контролу рака грлића материце, Светска здравствена организација као приоритет препоручује свеобухватни приступ овој болести: скрининг односно рано откривање и лечење, вакцинацију против ХПВ-а, као и палијативно збрињавање жена које болују од ове болести у смислу активне и свеобухватне бриге. Специјалиста анестезиологије са реаниматологијом и субспецијалиста медицине бола, ванредни професор др Мирка Лукић-Шаркановић говорила је о модалитетима терапије бола код оболелих од канцера грлића материце. Хронични канцерски бол је комплексан феномен, који се мора и може лечити, и који захтева холистички приступ: аналгезију треба да прате психичка, социјална и спиритуална подршка. Отклањање канцерског бола је интегрални део палијативног збрињавања, које  подразумева отклањање последица бола и отклањање других симптома, који прате малигну болест - циљ је постизање  и одржавање  најбољег могућег квалитета живота болесника и породице.

Након дискусије, учесници/це скупа били су сложни да је неопходна широка кампања у циљу подизања свести јавности о важности превенције ХПВ-а и имунизације против овог вируса, као и да је важно препознати улогу педијатара у едукацији родитеља. Осим тога, ова кампања, која би обухватила  превентивни рад и информисање, мора бити посебно усмерена ка осетљивим групама, нарочито ромској популацији. И на крају, важно је истаћи да вакцина против ХПВ-а представља само део превентиве, у коју спадају и редовни гинеколошки прегледи као и организовани скрининг за рано откривање рака грлића материце.

Округли сто „Вакцинација – значај имунизације против ХПВ-а у превенцији канцера“ организован је данас, на Међународни дан здравља,  у циљу промоције значаја очувања репродуктивног здравља и могућности коришћења доступних мера превенције рака грлића материце и других болести чији је узрок хумани папилома вирус.

ХПВ вакцинација 002