Please select your page

Једнаке могућности за раст и развој сваког детета

Фестивал родитељства СомборПОКРАЈИНСКИ ОМБУДСМАН НА САЈМУ РОДИТЕЉСТВА У СОМБОРУ

У суботу, 5. марта 2022. године у Предшколској установи „Бубамара“ у Сомбору одржан је Сајам родитељства. На једном од 13 пунктова на којима су родитељи, кроз различите едукативне и интерактивне радионице, имали прилику да се информишу о услугама и видовима подршке на локалном нивоу и шире, те да сазнају више о томе како могу да унапреде родитељске вештине и компетенције, представнице Покрајинског заштитника грађана – омбудсмана представиле су рад институције и разговарале са родитељима на тему права детета. Родитељима су дељени лифлети о безбедном интернету и писмо које садржи основне информације о правима детета и кључним условима за квалитетан целовит развој детета. Садржина писма обухвата информације о томе шта су права детета и због чега је значајна Конвенција о правима детета, као и најсвежије научне податке и доказе о раном развоју детета, квалитетној стимулацији и подршци раном развоју и његовом значају за цео живот појединки и појединаца, као и друштва у целини.

Сајам је био прилика за промоцију и упознавање родитеља и свих заинтересованих са новим основама програма предшколског васпитања и образовања, а ове године посебна пажња била је усмерена на подршку инклузивном образовању и васпитању, те на доступност и важност предшколског образовања за сву децу.

Покрајински заштитник грађана – омбудсман похваљује и подржава иницијативу и улагања у реформу предшколског образовања и васпитања које обезбеђује пуно поштовање права детета и указује на потребу за додатним активностима и мерама које ће обезбедити транзицију и континуитет квалитетне подршке по мери детета током целокупног образовно-васпитног процеса.

Сајмови родитељства реализују се у оквиру пројекта Инклузивног предшколског васпитања и образовања Министарства просвете, науке и технолошког развоја, а уз подршку Светске банке.

Фестивал родитељства Сомбор