Please select your page

Обавезе према родитељима: Да ли су заборављени?

Обавезе према родитељима - слика 1Округли сто: „Обавезе према родитељима: Да ли су заборављени?“ одржан је 03. марта 2022. године у седишту Покрајинског заштитника грађана – омбудсмана у Новом Саду.

Предметни скуп отворио је проф. др Зоран С. Павловић, Покрајински заштитник грађана – омбудсман указујући на значај ове теме, промовишући право на старост као посебно људско право, а у оквиру тога значај бриге о старијим особама и нагласио да је неопходно да се постојећа добра позитивно правна решења међусобно ускладе. Организацијом овог округлог стола Покрајински заштитник грађана – омбудсман јасно је истакао да је неопходно да се фокус и пажња јавности усмере на права и обавезе које чланови породице имају према старијим родитељима, а које се често не испуњавају. Такође је неопходно да се пружи подршака и помоћ свим старијим члановима нашег друштва када има је она неопходна.

Учешће у раду имали су представници републичког, покрајинског и локалног нивоа извршне власи, представници центара за социјални рад и домова за старе са територије Аутономне Покрајине Војводине. Свој допринос овој теми дали су и стручњаци и експерти из области заштите и унапређења људских права старијих особа и жена као посебно рањиве групе.

Закључци округлог стола биће формулисани и достављени надлежним органима у циљу регулисања ефикаснијег позитивно правног оквира и уређења људских права старијих особа и њиховог положаја у породици и друштву.

Обавезе према родитељима - слика 2

Обавезе према родитељима - слика 3