Please select your page

Покрајински омбудсман одржао трибину у оквиру Фестивала менталног здравља

Трибина ментално здрављеЈуче, 20. октобра 2021. године, последњег дана шестог Фестивала менталног здравља, одржана је онлајн трибина „Родно балансирани односи у породици – пут ка друштву без родно заснованог насиља“. Учесници трибине били су стручњаци и практичари у области раног развоја, породичних односа и људсих права: Јелена Бранковић, Центар за подршку раном развоју и породичним односима „Хармонија“, проф. др Владимир Михић, Филозофски факултет Нови Сад, Ведрана Мирковић, Група „Изађи“ и Кристина Недељковић, Дом здравља Нови Сад, а трибину је модерирала Светлана Нешић Бајго, саветница у Покрајинском заштитнику грађана – омбудсману.

Трибина је имала за циљ допринесе разумевању да улагањем у изградњу родно равноправног друштва истовремено превенирамо родно засновано насиље и да је у том контексту неопходно да анализирамо и преиспитујемо праксе и начине на које се опходимо са децом, како их васпитавамо и одгајамо од најранијег узраста. На трибини је било речи о значају првих 1000 дана живота детета на његов целокупан психофизички развој и снажан утицај овог најранијег периода на ментално и физичко здравље појединки и појединаца, те друштва у целини. Будући да су прве године живота и период у којем се изграђује родни идентитет код већине деце, указано је на значај и снажно дејство културолошких и друштвених чиниоца, па тако и родних стереотипа и предрасуда на обликовање дететовог доживаљаја себе и понашања у складу са очекиваним и наметнутим нормама о томе шта значи бити дечак или девојчица, што надаље утиче и на одржавање неједнаке расподеле моћи и неједнаких могућности за жене и мушкарце и последично до родно заснованог насиља. На трибини смо имали прилику да чујемо и примере добрих пракси у смислу све већег броја очева који су од најранијих дана родитељства активно укључени у бригу и старање о деци, али је истакнута потреба да и окружење породице и шира друштвена заједница буду у већој мери укључени у промовисање и пружање подршке родно балансираним односима у породици. Отворена су питања и теме препознавања и обезбеђивања подршке деци и особама другачије сексуалне оријентације, родног идентитета и проблема са којима се суочавају породице са истополним родитељима. Истакнуто је да је реч о особама и породицама које нису препознате од система, због чега се носе са бројним тешкоћама и не добијају потребну заштиту и подршку. Порука одржане трибине могла би да се сумира у томе да стварањем сигурне емотивне везе са дететом од најранијих дана, односа у којем препознајемо и адекватно одговарамо на потребе детета, односа у којем се дете осећа виђено, препознато, уважено, има осећај да припада и има поверење у одрасле који се старају о њему, доприносимо томе да дете изграђује здрав и снажан осећај личне вредности и интегритета што му омогућава и заштиту од сексуалног злостављања и других облика насиља. Да би родитељи/старатељи били у могућности да адекватно одговоре на овакве захтеве, потребна им је подршка читаве заједнице, а посебно је истакнуто да је, у складу са међународним стандардима и домаћим прописима,  превенствена одоговорност и обавеза доносиоца одлука и креатора политика у стварању услова и обезбеђивања могућности у правцу изградње сигурног и равноправног простора за све грађане и грађанке.

Овогодишњи Фестивал менталног здравља носио је слоган „Градимо сигуран простор за ментално и сексуално здравље“ и имао је за циљ да подигне свест о утицају сексуалног здравља на ментално здравље, као и да укаже на то да сви као чланице и чланови друштва имамо значајну улогу и одговорност у изградњи сигурног и прихватајућег простора у заједници. 

Током десет дана трајања Фестивала одржане су бројне радионице, интерактивна предавања, филмске пројекције, изложбе, конкурси, уличне акције којима су покренуте и обрађене теме у вези са родном равноправношћу, превенцијом сексуалног злостављања, утицајем друштвених мрежа на сексуално понашање, као и са правном регулативом у овим областима. На позив Института за јавно здравље Војводине који је иницијатор и главни организатор Фестивала, Покрајински заштитник грађана – омбудсман ове године имао је активну улогу у организацији овог значајног догађаја.