Please select your page

Покрајински омбудсман у посети женским удружењима у Руском Крстуру, Обровцу и Стапару

Жене на селуУ сусрет Међународном дану жена на селу, заменица Покрајинског заштитника грађана – омбудсмана за равноправност полова посетила је данас  удружења жена „Бајка“ из Руског Крстура, „Свилен конац“ из Обровца и „Стапарска ружа“ из Стапара. Ова женска удружења баве се, између осталог, очувањем старих и уметничких заната, израдом ручних радова и очувањем традиције.

Данашње посете представљају наставак посета женским сеоским удружењима које се организују у циљу давања подршке на путу ка економском оснаживању жена на селу и инклузији у локалну економију - да би се афирмисале као успешне предузетнице, жене морају имати приступ финансијским ресурсима и бити упознате са мерама за подршку руралном развоју које су на располагању сеоским женама, а које постоје на локалном, покрајинском и републичком  нивоу.

Посете  удружењима  жена  са села на територији АП Војводине Покрајински заштитник грађана - омбудсман реализује у сарадњи са Заводом за равноправност полова и  Покрајинским секретаријатом за социјалну политику, демографију и равноправност полова.

Петнаести октобар установљен је као Међународни дан жена на селу Резолуцијом Генералне скупштине УН из 2007. године, препознајући важну улогу и допринос жена са села у унапређивању пољопривреде и руралног развоја, обезбеђивању хране и искорењивању сиромаштва у сеоским срединама.

Жене на селу

Жене на селу