Please select your page

Без поштовања људских права нема ни мира, ни напретка

Школа људских права 2021Без поштовања људских права нема дугорочног мира, напретка и социјалне кохезије – изјавио је у петак амбасадор Јан Брату, шеф Мисије ОЕБС-а у Србији, на додели диплома полазницима школе људских права и недискриминације. Амбасадор Брату је изразио наду да ће полазници знање стечено у школи искористити у изградњи правичнијег и праведнијег друштва, да ће реаговати на повреде људских права и преузети одговорност за оно што се дешава око њих.

Овогодишња четврта по реду школа људских права Покрајинског заштитника грађана – омбудсмана је, уз разумевање и подршку Мисије ОЕБС-а, одржана у Ечки. У раду школе су учествовали студенти новосадског универзитета за које је, у току године, у Покрајинском омбудсману организована практична настава. Током три дана, колико је трајала школа, полазници су слушали предавања о стању људских права у Србији, облицима дискриминације и групама које су чешће од других изложене дискриминацији, мигрантима и миграцијама, сексуалном узнемиравању, слободи изражавања, говору мржње и злочинима из мржње. Поред тога, на школи је било речи и о политичкој култури и толеранцији, људским правима и филму, као и о роду, полу и неједнакостима.

Полазнике школе је поздравила Сара Гроен, заменица шефа Мисије ОЕБС-а у Србији, док је на додели диплома учествовао амбасадор Јан Брату, шеф Мисије.

По оцени учесника, овогодишња школа је потпуности задовољила њихова очекивања: теме су биле интересантне, предавачи непосредни и подстицајни, а радионица и дебате веома добре.  

Покрајински омбудсман организује школе људских права у дубоком уверењу да само добро обавештени грађани могу ефикасно штити своја права. Упознајући младе људе са историјатом, значајем и начинима заштите људских права, покрајински омбудсман са својим сарадницима настоји да допринесе стварању културе људских права која, реагујући на примере дискриминације, говора мржње, сексуалног, али и сваког другог узнемиравања, доприноси стварању хуманијег, праведнијег, отворенијег и толерантнијег друштва.

Школа људских права 2021