Please select your page

Изузетне жене

Истакнуте зене Националне мањине су комплексне структуре, живе и динамичне заједнице, а за ту чињеницу умногоме су заслужне жене, које су својим радом, талентом и стваралаштвом доприносиле културној динамици, репродукцији мањинских култура и очувању националног идентитета свих мањинских заједница.

У намери да скрене пажњу на уметничке, интелектуалне, научне, преводитељске, просветне и педагошке активности жена Покрајински заштитник грађана – омбудсман је данас у Новом Саду организовао скуп „Истакнуте жене националних мањина“. О раду књижевнице Марије Ђорђевић Малагурски и стваралаштву вајарке Ане Бешлић говорила је др Сузана Кујунџић Остојић, председница Националног савета буњевачке националне мањине. Едвина Ердеди из Националног савета мађарске националне мањине представила је живот и рад глумице и позоришне првакиње Иби Ромхањи, док је професорка Филозофског факултета Ана Макишова говорила о раду истакнуте словачке лигвисткиње, преводитељке, есејисткиње и педагошкиње проф.др Марије Мијавец. Слађана Теодоровић је испред Националног савета ромске националне мањине представила рад професорке струковних студија др Марије Александровић, иначе прве Ромкиње која је докторирала из области књижевности. О животу, делу и стваралачким дометима русинске позоришне и филмске глумице Ирене Колесар говорила је Ирина Харди Ковачевић, док је др Татјана Петрика, у име Националног савета Румуна, представила лик и дело др Родике Петку, специјалисткиње медицине рада.

Било да су дале допринос унапређењу  здравствене заштите или да су несебично даривале себе уметности, унапређивале образовне обрасце, јачале националну свест и идентитет припадника/ца националних заједница, све горе поменуте жене могу и данас служити и служе као подстрек и надахњујући узор.

Присутне су поздравили заменици покрајинског омбудсмана за равноправност полова и за заштиту права националних мањина, Снежана Кнежевић и Јанош Орос. Обраћајући се присутнима  на почетку скупа  заменица за равноправост полова истакла је да овај и слични скупови имају за циљ да учине жене видљивијим и да их оснаже на путу родне равноправности и превазилажења стереотипа и додељених родних улога. Она је напоменула и да жене у нашем друштву још увек иду тежим путем до успеха, а да је пут ка успеху жена из мањинских националних заједница за нијансу напорнији  и да је зато потребно њихов успех посебно истаћи. Заменик за националне мањине скренуо је пажњу на чињеницу да су на овом скупу мушкарци били у мањини, али да доминирају у јавном животу. Он је навео да је циљ Покрајинског омбудсмана да бар мало поправи слику, да подсети и скрене пажњу на неке знамените жене са ових простора  које су оставиле свој траг, чије стваралаштво доприноси промовисању културе, очувању идентитета, афирмацији и препознатљивости једне заједнице, а уједно представља и интегративни фактор и служи као добар пример и подстицај другим женама да корачају тим путем.

На скупу је представљено седам жена из шест националних мањина, али је број истакнутих жена о чијем би се раду могло говорити далеко већи. Поменута су имена Наташе Тасић Кнежевић, Ержебет Берчек, Виере Болдоцке, Зузане Халупове, Флорике Штефан, Илеане Урсу, Лие Магду, Хелене Међеши, Ксеније Кухајде…уз напомену да је списак  практично бесконачан и да представља неисцрпан извор за организацију сличних  скупова у наредном периоду.

Истакнуте зене 2