Please select your page

Округли сто „Старији у време пандемије – живот у старачком дому“

Старији у време пандемијеПокрајински заштитник грађана – омбудсман данас је организовао онлајн округли сто на тему „Старији у време пандемије – живот у старачком дому“. Скуп је организован ради потпунијег сагледавања проблема и потреба старијих особа, као и ради формулисања предлога за унапређење њиховог положаја у домовима за време пандемије.

Старији грађани спадају у најугроженије категорије становништва, а посебно су рањиви старији који живе у установама социјалне заштите. Данас на територији АП Војводине у државним и приватним домовима за старе борави око 7000 особа, које боравак у овим установама суочава са бројим ризицима. Неки од тих ризика су здравствене, а неки и психолошке природе.  Борбом против ширења пандемије Covid 19 успостављена је нова реалност у којој су старије особе морале да мењају неке своје устаљене навике, што је било праћено осећањима туге, празнине, нервозе, страха и депресије. У таквој ситуацији је било веома важно, по мишљењу учесника скупа, старијима послати поруке подршке и охрабрења, поруке да у тешкој ситуацији нису сами и да нису невидљиви.

У раду округлог стола, поред проф. др Зорана Павловића, покрајинског заштитника грађана – омбудсмана и Анико Ширкове, заменице покрајинског заштитника грађана – омбудсмана, учествовали су и проф. др Славица Ђукић Дејановић, саветница за имплементацију Агенде 2030 УН, представници Покрајинског секретаријата за социјалну политику, демографију и равноправност полова, Геронтолошких центара „Нови Сад“ и „Срем“ из Руме, Дома за смештај одраслих и старијих лица Зрењанинске бискупије „Misericordia“ из Кикинде, Института за јавно здравље Војводине, Центра „Срце“ и Филозофског факултета Универзитета у Новом Саду. 

У својим излагањима учесници округлог стола су скренули пажњу на неколико важних ствари, пре свега на чињеницу да је код старијих особа, због изолације, ограниченог кретања и ограничених посета домовима, изражен осећај депресивности. Корисници домова се осећају усамљено, јер су лишени и социјалне подршке и активности у које су раније били укључени. Због тога би, како је било наглашено, требало радити на стварању подршке преко које би се унапредио квалитет живота старијих особа. У том погледу је неопходно радити и на информисању старих, како би дошли у посед информација о расположивим врстама помоћи и линијама подршке. Један од практичних предлога скупа је да се изради интерактивна мапа са адресама свих институција које пружају помоћ, а на чији би  се рад могле ослонити старије особе, као и установе у којима се налазе.

На округлом столу је указано и на потребу за едукацијом запослених у домовима, како би се додатно оснажили у препознавању новонасталих проблема, као и на потребу да се у рад домова за старе укључе и волонтери,  јер многи домови немају довољан број запослених за нормално функционисање установе. Као пример добре праксе наведена је Основна школа „Десанка Максимовић“ из Футога, која је упутила видео материјал подршке корисницима Геронтолошког центра „Нови Сад“ са поруком да нису заборављени.  

Учесници округлог стола су били сагласни да би отварањем линије психолошке подршке било веома корисно, јер би разговори са психолозима и психијатрима допринели да се рестрикције наметнуте борбом против Covid 19 лакше подносе. Поред тога указали су и на потребу за израдом регистра особа које су зависне од помоћи других, како би се ка њима усмерили ресурси заједнице. Напокон, један од закључака скупа је да се приликом установљавања Фонда солидарности у вези са издржавањем деце утврде и средства за издржавање родитеља.

Организацијом и овог округлог стола Покрајински заштитник грађана – омбудсман настоји да да свој допринос јавној дебати о проблемима који снажно утичу на остваривање људских права наших старијих суграђана.