Please select your page

Округли сто „Пандемија и људска права – изазови и дилеме“

Онлајн конференција - Пандемија и људска праваПокрајински заштитник грађана – омбудсман је уочи обележавања Међународног дана људских права организовао онлајн Округли сто на тему „Пандемија и људска права – изазови и дилеме“.

Читава планета тренутно је суочена с пандемијом корона вируса. У датим околностима, бројне тешкоће и изазови прете да угрозе остваривање људских права, а нарочито је већи степен угрожености права оних који живе у тешким економским условима, породица са хронично болесним члановима, особа с инвалидитетом и другим здравственим сметњама, деце у системима алтернативног збрињавања и под другим облицима социјалне заштите, као и деце у уличној ситуацији.

Своја искуства, изазове, дилеме и проблеме у раду у тренутној ситуацији, на поменутом округлом столу, поред  проф. др Зорана Павловића, покрајинског заштитника грађана – омбудсмана, изнели су и Џон Клејтон, шеф одељења за демократизацију Мисије ОЕБС-а у Србији; Бранкица Јанковић, повереница за заштиту равноправности; Драгица Радовић, омбудсманка за дјецу Републике  Српске; проф. др Љубинко Митровић, омбудсмен за људска права Босне и Херцеговине; Инес Церовић, УНИЦЕФ Србија, Лазар Стефановић, програмски директор Иницијативе за права особа са менталним инвалидитетом и Петар Николић, одговорни уредник Редакције програма на ромском језику ЈМУ Радио-телевизије Војводине.

Учесници округлог стола су се усагласили око закључка да је потребно да сви актери остану доследни у заштити људских права, да је неопходно промовисање дијалога и заједничког ангажовања, а све у циљу изградње поверења грађана у институције. Потом, потребно је да се сви протоколи, процедуре поступања у државним установама прилагоде ванредним околностима, као и да се по потреби израде и нови. Такође, неопходно да се закони којима се уређује заштита становништва доследно примењују, процедуре поштују, здравствени систем модернизује и кадровски унапређује и усавршава.

Учесници су апеловали на грађане да се доследно придржавају свих прописаних епидемиолошких мера, да буду одговорни и воде рачуна о својој, као и добробити својих ближњих. Само озбиљно схваћеним и доследно спроведеним превентивним мерама се може смањити притисак на здравствени систем који је у овом тренутку, по речима надлежних, напрегнут до ивице пуцања.

Учесници округлог стола позвали су и медије да о пандемији извештавају на крајње професионалан начин. Правовремене, тачне и објективне информације чине, с једне стране, борбу против Ковида 19 ефикасном и успешном а, с друге стране, омогућују грађанима да се на рационалан начин суочавају са проблемима, неизвесностима и страхом који свака епидемија носи са собом.

На крају, учесници су изразили и дивљење и захвалност свим радницима у здравству, али и запосленима у систему социјалне заштите, школству, средствима јавног информисања, органима унутрашњих послова на њиховој несебичности, храбрости, труду, пожртвовању, раду и оданости оним начелима који су њихову професију учинили вредном поштовања у сваком, па и у нашем друштву.