Please select your page

Одржана трећа по реду Школа људских права

2020 11 13 Скола људских праваДанас је одржана Школа људских права коју је по трећи пут организовао Покрајински заштитник грађана – омбудсман уз подршку Мисије ОЕБС у Србији. Овогодишња школа, којој је присуствовало више од 30 учесника, понајвише студената и студенткиња друштвених наука Универзитета у Новом Саду, одржана је онлајн.

У уводној речи проф. др Зоран Павловић, покрајински заштитник грађана – омбудсман подсетио је на то да је Омбудсман ову годину обележио као годину права на достојанство на којем се темеље сва људска права. Представљајући тему овогодишње школе која се може сумирати у питању Како да се штитимо и поштујемо међусобно, професор Павловић указао је на важност толеранције, али нагласивши да када је реч о мржњи према другима онда ту не сме бити никакве толеранције.

Џон Дејвид Клејтон, шеф Одељења за демократизацију Мисије ОЕБС-а у Србији поздравио је полазнике и изразио мишљење да је континуитет одржавања Школе људских права изузетно, макар и онлајн,  јер толеранција није нешто што нам је дато, већ се о њој стално мора говорити и учити. Када говоримо о људским правима данас немамо дилему да ниједан облик дискриминације не треба да постоји,

Говорећи о расизму и људским правима у оквиру предавања Људска права и претње људским правима, проф. др Тибор Варади, академик САНУ, скренуо је пажњу на то да је важно водити рачуна о томе да једнакост подразумева уважавање и давање исте шансе различитости, односно да се једнакост не може постићи без искреног поштовања различитости. Професор Варади посебно је истакао то да је важно да полазимо од садашњег тренутка и постојећих истина када штитимо људска права, а не од образаца и фраза које доводимо у везу са вредностима људских права.

Јелена Јокановић, саветница при Мисији ОЕБС говорила је о злочину из мржње као комплексној теми, али указујући на његове важне одреднице – постојање злочина дефинисаног у кривичном законодавству и мотив који проистиче из предрасуда. На тему Система вредности, насиљу и злочину мржње говорила је и Милица Борјанић из Кровне организације младих Србије која је представила резултате истраживања које је ова организација реализовала с младима. Између осталог, истраживање је показало да је чак 82 одсто младих сведочило неком облику насиља, а да 70 одсто младих насиље није никоме пријавило.

У дискусији полазника и полазница школе са предавачима било је речи и о заштити људских права радника, праву на информисање у време пандемије Ковид 19, људским правима мањинских заједница, посебно ромске, особа другачије сексуалне оријентације и миграната и мигранткиња.

Покрајински заштитник грађана – омбудсман проф. др Зоран Павловић закључио је Школу речима да је људско достојанство вредност изнад сваке цене и да онда када је оно угрожено постаје предмет заштите људских права. Оно што штитимо је вредност заложена у саму чињеницу постојања слободних бића.